El fascinant món de l'arròs, un gra que conquereix paladars a tot el món. L'arròs, aquest humil aliment que s'ha erigit en un dels pilars fonamentals de l'alimentació global, no només per la versatilitat a la cuina, sinó també pel sabor exquisit i les propietats nutritives. Des dels camps d'Àsia fins als plats més refinats de l'alta gastronomia, l'arròs ha conquerit els cors i els paladars de milions de persones a tot el món.

Un aliment preuat mundialment amb perills ocults

Què fa que l'arròs sigui tan apreciat i consumit? El seu atractiu rau en una combinació única de factors. En primer lloc, el seu sabor suau i neutral el converteix en l'acompanyament perfecte per a una àmplia varietat de plats, des d'exquisides preparacions gurmet fins a simples guisats casolans. A més, la seva textura, que pot variar des de cremosa fins a ferma segons el tipus de gra i la tècnica de cocció utilitzada, el fa adaptable a una multitud de receptes i estils culinaris.

batch cooking arros (1)
L'arròs i la multitud de receptes i estils culinaris / Foto: Raquel Sánchez

Però l'encant de l'arròs va més enllà de la seva versatilitat a la cuina. Aquest modest gra és també una font important de nutrients essencials. Ric en carbohidrats, l'arròs proporciona l'energia necessària per al funcionament òptim de l'organisme. A més, conté proteïnes, fibra, vitamines i minerals que contribueixen a una dieta equilibrada i saludable. Pel que fa a les propietats culinàries, l'arròs es presta a infinites combinacions. Des dels clàssics plats com l'arròs amb pollastre o el sushi japonès, fins a les innovadores fusions gastronòmiques que exploren nous sabors i textures, les possibilitats són pràcticament il·limitades.

El perill de menjar arròs reescalfat

Ara bé, hi ha un aspecte primordial amb el qual hem de vigilar quan mengem arròs. I és que si no ens l'hem pogut acabar tot i queden restes, i aquestes sobres ens les mengem l'endemà o uns dies més tard, podríem patir una intoxicació alimentària si no tenim cura del següent detall que quasi tothom acostuma a passar per alt.

El problema, de fet, no és el simple fet de reescalfar-lo, sinó com i de quina forma el conservem. L'arròs quan es troba a temperatura ambient o fins i tot al voltant dels 40 i 60 graus, fa que creixi molt ràpidament el bacteri bacillus cereus. Per tant, conservar-lo a temperatura ambient és un gran error que hem d'evitar. Les espores d'aquest bacteri germinen molt de pressa produint toxines que són imperceptibles tant pel sentit visual com pel gustatiu, convertint-se en un enemic fantasma. Diarrea, dolor abdominal, nàusees i vòmits poden ser alguns dels símptomes que desencadena el fet d'ingerir aquest bacteri. Així doncs, l'escenari ideal per conservar-lo és en porcions més reduïdes i en recipients o plats poc profunds. S'ha de tapar amb paper film, també. Aquestes serien les pautes que hauríem de seguir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!