Els plàtans són una de les fruites preferides a l'Estat. Les Illes Canàries són un dels productors més importants del món i, a l'hora de comprar, ningú no dubta que els millors tenen aquest segell tan reconeixible que ens arriba des de l'arxipèlag canari. Però malgrat que es tracti d'una fruita molt comuna a totes les llars, l'esmorzar no sol ser un dels moments preferits per consumir-lo, una cosa que, igual com molts experts, crec que hauria de canviar.

Un plàtan al dia

Hi ha moltes raons perquè aquesta fruita groga amb taquetes negres sigui sempre present a la nostra cuina. Els plàtans contenen vitamines i minerals essencials, com la vitamina C, la vitamina B6, el potassi i el magnesi. Aquests nutrients exerceixen rols crucials en funcions com el sistema immunitari, la salut del cor i el manteniment de la pressió arterial.

Plàtan / Foto: Pixabay
És una de les fruites preferides a l'Estat / Foto: Pixabay

Cada dia són més estudis el que corroboren que el plàtan està carregat de beneficis per a la salut. Recentment, l'International Journal of Environmental Research and Public Health va destacar la relació entre el consum de plàtans i una correcta pressió arterial, sent molt recomanable el seu consum a persones amb hipertensió. Però també hi ha altres investigacions que situen certs nutrients del plàtan com els responsables d'una microbiota sana i equilibrada, per la qual cosa és ideal per a persones amb problemes digestius.

A quina hora del dia?

A tots aquests beneficis cal sumar aquells que són més accentuats als matins. Per a mi, un dels més importants és com de fàcil i còmode és de preparar. No necessites tacar cap cobert ni preparació prèvia a la mossegada. El plàtan no necessita ni una rentada, per la qual cosa és també perfecte per a aquells dies amb presses en què poses alguna cosa a la bossa per consumir-ho després.

Plàtan / Foto: Pixabay
Altres maneres delicioses de consumir el plàtan / Foto: Pixabay

Continuem destacant que es tracta d'una fruita molt contundent. Així, amb un plàtan aconseguim una bona càrrega d'energia i que aquesta no duri gran part del matí. Un altre aspecte important és el seu contingut en triptòfan. Es tracta d'un aminoàcid que col·labora en l'alliberament de serotonina. Sí, la coneguda com a hormona de la felicitat. Així, un plàtan ens omple d'energia, però també de bon rotllo. Tot el que necessites per afrontar el dia amb millor tarannà. Un avantatge més del plàtan és que estan presents i deliciosos tot l'any. I és que, quan es crea una rutina, és una llauna haver de canviar-la o emmotllar-la a les diferents temporades. Els plàtans sempre estan disponibles i amb el mateix sabor.

Tres idees per estimar encara més el plàtan

Si et sembla avorrit el fet de menjar sempre el mateix, aquí van tres propostes amb plàtan perquè puguis variar (si vols) i estimar encara més el plàtan.

Torrades amb crema de cacauet

Tria una bona llesca de pa integral i unta-la amb crema de cacauet. Posa-hi uns trossos de plàtan a sobre i empolvora amb algunes llavors de sèsam. Tindràs un extra de sabor i també d'energia. Ideal per a aquells matins que saps que es faran llargs.

Smoothie

L'avantatge d'un batut amb plàtan és que admet qualsevol mena de beguda vegetal sense perdre la consistència típica d'aquestes begudes. Queda ideal amb beguda d'ametlla i més encara si afegeixes una mica de canyella al final.

Pa de pessic exprés

El plàtan aportarà aquest toc dolç a la rebosteria que necessites quan vols eliminar el sucre. Per a aquest mugcake necessites: un plàtan madur, un ou, 60 grams de farina de civada, una mica de llevat i una altra de canyella. Barreja tot bé en una tassa gran i en només minut i mig al microones tindràs un pa de pessic deliciós, saludable i ple d'energia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!