I si pensem en la cuina catalana, quin creu que és el plat que la representa millor? El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha donat resposta a aquesta pregunta. Així, per fi podem descobrir quin és el plat que representa millor la tradició culinària i la gastronomia de Catalunya. Segurament, per a molts catalans i catalanes, el plat més emblemàtic de Catalunya és el pa amb tomàquet. La realitat diu el contrari, ja que aquest plat ocupa el 3r lloc en el rànquing, amb un 14%.

👨‍🍳 El millor xef italià obre restaurant a Barcelona: carta, preus i horari

El plat més representatiu de la cuina catalana

La qüestió, doncs, se centra en les primeres dues posicions de la llista. I aquí és on salta la sorpresa. L'escudella es destapa com el plat més simbòlic de la cuina catalana, amb un 20% de fidels d'aquest menjar nadalenc. Amb el 17% dels vots, i en segona posició, queda la botifarra, la llonganissa i els fesols.

El top 10 d'aquesta classificació gastronòmica catalana queda tancat pels calçots (13%), crema catalana (5%), canelons (5%), paella o fideuada (3%), fricandó (2%), escalivada (2%) i caragols a la llauna (2%). D'aquesta manera, una de cada cinc persones enquestades considera que l’escudella és el plat més representatiu de la cuina catalana.

El plat preferit dels catalans

Però, i a tot això, quin és el plat més estimat de Catalunya? L'escudella, en aquest cas, no l'és. De fet, no està ni en els deu primers (el pa amb tomàquet, tampoc). Els plats preferits pels catalans són l’arròs i la paella (21%), la pasta i la fideuada (15%), els entrants i les tapes (12%) i les carns i el pollastre (12%). En desena posició, amb un 1%, es troba el sushi. Per davant d'aquest plat japonès hi ha els canelons (4%), la pizza (4%) o el marisc (6%), entre d'altres.

Per franges d'edat, però, la cosa canvia una mica. Els catalans d'entre 50 i 64 anys, i també els més grans de 65, són els grans valedors de l'arròs i la paella. De fet, un de cada quatre ciutadans d'aquesta franja d'edat prefereix aquest plat per damunt d'altres opcions com el marisc, els canelons o la fideuada. Per contra, són les generacions més joves les qui no aposten per l'arròs i la paella. Concretament, l'opció més votada per la població d'entre els 18 i els 49 anys és la pasta i la fideuada.

Curiosament, el sector més jove de Catalunya (18-24 anys) no es manifesta com un gran amant de l'arròs i la paella (10%, 4a posició). Una altra curiositat que deixa aquesta informació del CEO és l'abismal diferència que hi ha amb la pizza entre els catalans de 18 a 34 anys i els de 50 cap amunt. Els primers la prefereixen un 10% i es troba en posicions capdavanteres, mentre que els darrers no són gens partidaris de la pizza, i aquest plat és l'opció menys votada.