Entre els plats preparats refrigerats, l'ensaladilla russa de diversos tipus brilla amb llum pròpia. L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha comparat 8 productes, i han detectat entre ells grans diferències, en sabor, en preu, en composició... encara que totes tenen en comú el seu elevat contingut en sal i greixos, i la seva pobra aportació proteínica, cosa que les converteixen en una solució només per alguns moments.

En els darrers anys, vivim un fort auge en la presència de plats preparats de venda de lliure servei als supermercats. Un sector que presenta una gamma de productes molt diversa i variada, des de guisats tradicionals a plats sofisticats: salmorejos, cremes de verdures, truites, lasanyes... o ensaladilles preparades refrigerades, que es plantegen com la solució per a qui no vol o no pot cuinar un dia i cerca una alternativa que satisfaci les seves necessitats, ofereixi una ració suficient i que estigui bo. I que sigui nutritiu? Doncs seria ideal. Realment, però, és així? Sortim de dubtes amb el nou estudi que publica aquesta setmana l'OCU.

Mala qualitat de les ensaladilles russes als supermercats

Les ensaladilles russes que han analitzat presenten formats dispars, que van dels 240 g (l'equivalent a una ració) al format de quilo de Xef Select de Lidl. Tot i que la seva composició pot variar, en general: contenen molts greixos, tot i elaborar-se amb vegetals, patates, pèsols, pastanaga, etc., porten una gran quantitat de maioneses el que fa que el contingut gras sigui elevat (però no en greixos saturats, ja que les maioneses s'elaboren fonamentalment amb olis vegetals). Tenen hidrats de carboni, que venen sobretot de la poma de terra. També destaca el fet de poques proteïnes. L'ensaladilla no és font de proteïnes, una petita quantitat procedeix de l'ou i de la tonyina que portin. A més a més, es passen amb la sal: els valors mitjans estan en uns 1,15 g/100 g, fet que suposa el 62% de la ingesta diària de sal, únicament en un sol plat.

Entre les 8 ensaladilles de l'anàlisi s'aprecien grans diferències en les valoracions de degustació: davant de productes molt bons, altres resulten decebedors. De fet, les ensaladilles pitjors valorades són les del supermercat Aldi, amb una textura poc pròpia d'una amanida, i, d'altra banda, el supermercat Lidl, amb una textura molt líquida i deslligada, a més de patates dures, segons els experts tastadors. Aquests són els dos productes que menys han agradat... però hi ha altres amanides que aproven amb nota.

La millor opció, segons assenyala el comparador de l'OCU, és l'ensaladilla russa, marca Hacendado, de Mercadona. Aquest producte ha aconseguit una puntuació de 72 sobre 100. El seu preu de venda és de 7,20 euros el quilo. Amb 67 punts sobre 100, El Corte Inglés es posiciona com el segon supermercat de la llista de l'OCU. Ho fa gràcies a la seva ensaladilla russa amb tonyina. Aquest producte té un preu de 7,33 euros. El tercer lloc al rànquing de l'OCU és per a Carrefour. La seva ensaladilla russa amb un 10% de tonyina ha aconseguit una puntuació de 62 sobre 100. El preu de venda d'aquest plat és de 7,20 euros, segons indica el comparador.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!