Aquesta setmana s’ha presentat a Barcelona la nova edició del Barcelona Beer Festival, el certamen dedicat a la cervesa artesana més important del sud d'Europa, una edició que serà la més gran de la seva història. I és que, enguany la cita imprescindible dels amants de les “birres” celebra la seva 10a edició, i ho fa fent un salt qualitatiu. Per això, s'oferiran més cerveses internacionals exclusives, més activitats paral·leles i maridatges gastronòmics. En definitiva, lluitarà per a convertir la ciutat barcelonina en la capital mundial de la cervesa.

“El festival ha evolucionat en aquests onze anys igual que el món de la cervesa artesana. Va aconseguir reunir més de 35.000 aficionats l'any 2019, en l'última edició prepandèmica. I ha estat trampolí de sortida per a altres projectes d'èxit com el Barcelona Beer Challange o la InnBrew. Però el Barcelona Beer Festival ha mantingut la seva essència principal d'estimar la cervesa, de cuidar-la i de posar-la en el centre de tot. I segueix amb el mateix desig que va impulsar la seva creació: que això que ens apassiona tant, és massa bo per a no compartir-ho”, assegura Mikel Riuscofundador i director del certamen.

Barcelona Beer Festival
Barcelona Beer Festival

Una desena edició amb ‘més i millor’

Aquest aniversari, que coincideix amb la tornada a “la normalitat", és l'excusa perfecta per a oferir un Barcelona Beer Festival millor que mai. Quant a l'oferta de cerveses, el certamen batrà els seus propis rècords, ja que comptarà amb 168 tiradors, 7 més que el 2021, que donaran la possibilitat al visitant de descobrir unes 600 cerveses diferents d'unes 250 marques en total. Un certamen, a més, obert a tothom: per a aquells que s'inicien en el món de la cervesa artesana hi haurà tallers d'iniciació al tast o tallers per a fer cervesa a casa; i per a aquells que mai tenen suficient i sempre volen aprendre més del que es fa aquí i més enllà de les nostres fronteres.

Barcelona Beer Festival
Barcelona Beer Festival

Els plats forts

Però el plat fort, sens dubte, serà l'espai Barcelona Beer Festival Cask Revolution, un homenatge al germen del BBF, pensat per a celebrar aquestes 10 edicions. Així, 10 cerveseres emblemàtiques portaran un cask únic per al BBF, servit sense màquina ni pressió, únicament per gravetat, a l'estil anglès Real Ale. Les cerveseres convidades són: Dougall’s, SanFrutos, Península, La Pirata, Cierzo Brewing Co., Les Clandestines, Baias, Ales Agullons, Laugar Brewery i Napabier. La presència internacional també serà molt destacada, amb cerveseres molt exclusives de llocs com Escòcia, Polònia, Alemanya (les millors cerveses seleccionades per la Berlin Beer Week), i Itàlia. Amb aquests últims, repetiran la col·laboració de la passada edició, amb la delegació creadora de la Italian Grappe Ale, un estil 100% italià que fusiona el millor del vi i de la cervesa. També el BBF ha dipositat un gran esforç per a seleccionar cerveseres que són tendència als Estats Units, país que, sens dubte, dicta el ritme de la cervesa artesana a escala mundial.

Cerveses Km 0, cerveses de proximitat

Però, a més de mirar fora, el Barcelona Beer Festival 2022, per primera vegada, tindrà un estand especialment dedicat a les cerveses Km 0 i de proximitat. En l'estand de Gastroteca Cerveses de Catalunya, en col·laboració amb Prodeca, el visitant del festival podrà descobrir i degustar cerveses de mítiques marques locals i de petites cerveseres i microcerveseres novelles. 

Barcelona Beer Festival
Barcelona Beer Festival

El Barcelona Beer Festival més gastronòmic

Enguany, una de les grans novetats que porta el Barcelona Beer Festival són les Pop Up's, que es realitzaran dins de la Sala Principal del BBF. La intenció és oferir maridatges, harmonies gastronòmiques i tastos oberts a tots els assistents, d'un màxim de 3 hores. A continuació teniu una llista de les propostes de Pop Up's que trobareu al recinte:

  • Pop Up Cheese Bar! Aquest bar formatger permetrà gaudir d'una bona Neipa de la cervesera Attik maridada amb formatges del Nord de la Península (divendres 14, 14.00 h).
  • Pop Up Oyster Bar! Com si estiguéssim a la Barceloneta o en una platja de la costa francesa. La Sala del BBF albergarà un autèntic Oyster Bar on el visitant podrà gaudir d'un maridatge amb ostres del Delta de l'Ebre amb l'Oyster Stout. Es muntarà un espectacular expositor d'ostres que no deixarà indiferent a ningú (divendres 14, 18.30 h).
  • Pop Up Hissi Cream Bar! Què passa si marides un gelat artesà de L’Atelier amb una Black Block de La Pirata? Els visitants del BBF tindran l'oportunitat d'esbrinar-ho. Un maridatge únic que marcarà tendència (dissabte 15, 19.00 h).
  • Pop Up Xocolata Bar! Per als més “llaminers”. Pol Contreras, virtuós xocolater titllat com l'agent del caos, proposarà un maridatge entre diverses xocolates i la HidroMel de la cervesera HOBAC. Sens dubte, una muntanya russa de sensacions (diumenge 16, 17.00 h).

A més de les Pop Up's, el festival tornarà a acostar als seus visitants a la mirada més gastronòmica de la cervesa. I ho farà amb tallers didàctics com el titulat "Viatge gastronòmic per la història del Barcelona Beer Festival". Un taller que commemora el 10è aniversari del festival i on l'Edgar Rodríguez i el Toni Romero, del Racó d’en Cesc, oferiran un viatge en el temps recordant els plats i maridatges que el mític restaurant ha presentat en anteriors edicions. A continuació, trobareu un mapa que us ajudarà a saber on podeu trobar els diferents estands del festival:

Barcelona Beer Festival
Mapa del Barcelona Beer Festival 2022

Nova App: BBF Beer Map

Com és habitual, el visitant podrà consultar la informació de cada cervesa des de l'aplicació del certamen, però a més, enguany, el festival ha estrenat el BBF Beer Map, una aplicació gratuïta on els usuaris es registren i accedeixen per geolocalització a un mapa de locals de Catalunya de cervesa artesana de qualitat. Cada visita fa sumar punts als usuaris, que podran intercanviar per regals. La intenció és convertir-ho en el primer mapa cerveser geolocalitzat i interactiu d'àmbit estatal.