La nit de Cap d'Any ja és aquí, i l'acompanya la tradició més clàssica: menjar raïm a mesura que les dotze campanades s'obren pas. Quan arriben les 12 de la nit, hi ha qui se'l menja sense queixar-se, tal com se'l serveix... Tanmateix, també hi ha gent que inverteix els minuts previs a les campanades a treure-li la pell i les llavors, tan molestes. És una manera de menjar-se el raïm molt més ràpid i, sens dubte, d'evitar ennuegades inoportunes, però no és una tasca fàcil. I és que, treure la pell del raïm a vegades costa més del que sembla i, a sobre, és gairebé missió impossible que no es trenqui quan en traiem les llavors.

🍇 Quatre fruites per gaudir ara

Una tradició que perdura en el temps

El motiu principal pel qual s'aconsella treure les llavors del raïm és, sens dubte, evitar contratemps, especialment per als més petits. Són més propensos a ennuegar-se, per això es posa més èmfasi en la importància que es mengin el raïm sense llavors. I la pell, per la seva banda, també s'aconsella treure-la pel mateix motiu, evitar ennuegades als més joves de la família o grup d'amics. Si ets d'aquelles persones a qui els encanta el raïm, et volem explicar els beneficis principals d'aquesta magnífica fruita.

Celebración Nit de Cap d'Any
Celebració de Cap d'Any / Foto: Unsplash

1. És ric en nutrients

El raïm és increïblement ric en nutrients, per això proporciona al cos alguns dels minerals i vitamines més importants. El raïm aporta només 69 calories per cada grapat que en consumim, cosa que vol dir que té una densitat calòrica bastant acceptable. Per cada tassa de raïm que consumeixes, el teu cos rep 16 grams de carbohidrats i 1 gram de fibra. Aquesta fruita és molt baixa en greixos i només aporta una quantitat limitada de proteïna vegetal. A més, el raïm és ric en algunes vitamines, com la C i la K. Un grapat de raïm pot oferir el 28% del requisit diari de vitamina K i aporta el 27% de vitamina C. Així mateix, el raïm compta amb altres vitamines del grup B com la riboflavina, la tiamina i la B6.

Raïm
Raïm / Foto: Unsplash

2. Estimula la salut cardiovascular

És molt beneficiós per al sistema cardiovascular, ja que pot regular alguns dels paràmetres fisiològics més influents sobre la salut cardíaca, com la pressió arterial i el colesterol. El raïm conté antioxidants, fonamentals per a protegir tot el sistema del mal oxidatiu. Això permet reduir el risc de patir malalties com esdeveniments cerebrovasculars, afeccions coronàries, etc. El raïm també té una bona aportació de potassi, un vasodilatador natural que promou la dilatació dels vasos sanguinis, de manera que la pressió arterial pugui disminuir.

3. És antioxidant

El raïm és clau per prevenir i combatre l'estrès oxidatiu. Té una sèrie de components que s'encarreguen d'erradicar de l'organisme els radicals lliures que desencadenen el mal oxidatiu i augmenten el risc de patir diferents malalties. S'ha evidenciat que el raïm compta amb una gran varietat d'antioxidants, com el resveratrol, la luteïna, betacarotens, quercetina, àid gàl·lic, licopè i vitamina C.