Les pomes de Sant Martí són un dels plats més antics, gustosos i alhora més desconeguts de la gastronomia catalana, un autèntic tresor medieval que encara avui segueix viu en diverses localitats del país. Tot i que molts mai n'hagin sentit parlar, aquest plat forma part de la tradició culinària vinculada a l'11 de novembre, dia de Sant Martí, patró de Sant Celoni, on cada any se celebren les festes majors d'hivern. Al compte d'Instagram @cuinetes_i_cosetes, la seva autora recorda que es tracta d'un plat molt arrelat al Baix Montseny, la Selva i el Maresme, especialment en municipis com Llavaneres, Teià i Arenys de Munt, on cada poble prepara la seva pròpia versió i utilitza una varietat de poma diferent, tot i que tots coincideixen a homenatjar aquesta mateixa festivitat.

El plat medieval típic de Catalunya més deliciós i desconegut

Aquestes anomenades “pomes de farciment” ja eren conegudes a l'Edat Mitjana, quan la barreja de fruita i carn era una combinació habitual a les taules nobles i pageses. La recepta ha sobreviscut durant segles perquè representa just el que defineix la cuina catalana tradicional: productes de temporada, ingredients senzills i una cocció lenta que transforma quelcom humil en un plat ple de profunditat, aroma i caràcter. La barreja de poma dolça, carn picada, espècies i una cocció prolongada aconsegueix un resultat sorprenent: una preparació sucosa, tendra i amb un equilibri perfecte entre dolç i salat. I encara que cada família té el seu truc, la versió compartida per aquesta creadora és una de les més completes i fidels a la tradició.

 

 

Ingredients de les pomes de Sant Martí:

  • 8–10 pomes Royal Gala o Fuji
  • 400 g de carn picada o botifarra crua
  • 1 ou
  • 6 melindros
  • 30 g d'ametlles torrades
  • Maduixa en pols
  • Sal
  • Pebre negre
  • Oli d'oliva
  • Una cullerada de mantega
  • Farina
Es fregirà en una paella amb oli d'oliva el "taponet" de la poma / Foto: Unsplash

Preparació de la recepta:

Per preparar aquest plat, primer es renten bé les pomes, se'ls retiren les llavors i es buiden lleugerament, deixant espai suficient per farcir-les. En un bol es barreja la carn picada amb l'ou, la sal, la canyella i el pebre, creant un farcit aromàtic i lligat. Les pomes es farceixen amb aquesta barreja, s'enfarina la part del "tap" i es fregeixen per aquest costat en una paella amb una mica d'oli d'oliva fins que prenguin un bonic color daurat. En una cassola es col·loca la mantega i, un cop desfeta, s'hi acomoden les pomes fregides amb el tap cap amunt.

S'enfarina la part del tap i es fregeixen les pomes per aquest costat

Es prepara una picada amb els melindros i les ametlles torrades, i s'afegeix a l'olla amb aigua calenta suficient per cobrir fins a la meitat de les pomes. Es deixa coure tot a foc lent durant aproximadament dues hores, perquè la fruita s'estovi i el farcit quedi melós i ple de sabor. Es rectifica de sal i ja estan llestes per gaudir: un plat ancestral, confortant i absolutament deliciós.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!