"Quin tortell de Reis comprem?". Aquesta és la pregunta més repetida els primers dies de cada any. A Espanya es consumeixen al voltant de 30 milions de tortells de Reis. Una barbaritat de xifra en forma de nata, de cabell d'àngel, de crema... Per ajudar en l'elecció de compra, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha valorat 13 tortells de Reis de supermercats. Els resultats reuneixen la valoració nutricional, la qualitat dels ingredients, la presència d'additius, el grau de processament i la informació de l'etiquetatge, a més de les qualificacions de degustació d'un panell d'experts pastissers.

Tortell de Reis de supermercat: aquest és el millor

L'OCU destaca dos bons tortells de Reis de supermercat entre els 13 analitzats. El primer per la bona qualitat general i el bon preu, el segon per la bona valoració en la prova de degustació. En primer lloc, i com a vencedor, és el tortell de Reis amb nata de Lidl (10,65 €/kg). La qualificació global són 71 punts sobre 100. Pel que fa a l'assaboriment, consideren que és un brioix ben fermentat de bona mida, amb abundant sucre perlat i de textura tova. Bona olor de brioixeria, abundant presència de nata de dolçor equilibrada. Afirmen que aquest tortell de Reis de supermercat és saborós, en el qual s'aprecia la mantega i un sabor a tarongina equilibrat.

En segona posició, se situa el tortell de Reis amb nata d'El Corte Inglés Selection (19,94 €/kg). La qualificació global disminueix fins als 63 punts sobre 100. Així i tot, la degustació és molt positiva, amb un brioix ben fermentat amb sucre perlat, textura tova. Aquest tortell de Reis de supermercat fa bona olor de brioixeria. Nata de bon sabor, brioixeria on s'aprecia la mantega, tendre, aromes equilibrades.

Recomanacions i alertes sobre els tortells de Reis de supermercat

Sigui com sigui, a l'hora de triar un tortell farcit de nata de supermercat, l'OCU recomana comprovar sempre a l'etiquetatge l'absència de greixos vegetals com el de palma o el de coco, prioritzant aquells en què el farciment és exclusivament nata muntada i el brioix està elaborat amb mantega. I consumir-los sempre amb moderació: són productes molt rics en greix (17%) i sucre (un altre 21%).

Els tortells de Reis de supermercat més ben valorats i recomanats per l'OCU són el del Lidl i el d'El Corte Inglés

Aquest any diverses marques tornen a substituir tota o part de la nata del farcit per altres greixos, en aquest cas vegetals, més barats, com el greix de palma o de coco, entre altres, un fet que només es va observar l'any passat en un tortell. Les marques afectades ara són Carrefour, Dulcesol Black, Mercadona i El Forn d'Aldi. A més, l'OCU segueix detectant una presència excessiva d'additius: 13 de mitjana, amb alguna marca que arriba a 19 additius diferents. Lamentablement, és habitual trobar tota mena de colorants (sobretot a la fruita confitada), conservants, emulsionants i elements de textura, sovint afegits per tal d'aguantar la congelació i posterior descongelació a què hagin estat sotmesos. Un tractament que explicaria el perquè l'ametlla estigui en molts casos tova, en lloc de cruixent.

Quant a la prova de degustació, els pastissers adverteixen que molt pocs s'assemblen al tradicional tortell, sent més habitualment un brioix lleuger. Els millors, els que presenten aromes suaus a cítrics, però, sobretot, els que s'elaboren amb mantega. I és que és en aquesta prova de tast on se solen detectar les principals diferències. Aquest any s'aprecia una certa millora en les aromes emprades, més suaus. Però també s'observen tortells massa torrats, cosa que cal evitar per la formació d'acrilamida, un compost amb efecte carcinogen.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!