Les llavors de xia, petites, però poderoses, s'han guanyat un lloc destacat al món de la nutrició saludable. Originàries de Mèxic, aquestes llavors són riques en omega-3, fibres, proteïnes, antioxidants, calci i altres minerals essencials. Incorporar llavors de xia en la dieta pot contribuir a millorar la salut cardiovascular, regular la glucosa en sang, i fomentar un sistema digestiu saludable, entre altres beneficis. A continuació, es presenten les millors maneres de consumir llavors de xia per maximitzar les seves propietats nutricionals.

Com prendre llavors de xia

1. Púding de xia

El púding de xia és una de les maneres més populars i delicioses de consumir aquestes llavors. Per preparar-lo, simplement barreja una part de llavors de xia amb quatre parts de llet (pot ser llet de vaca o una alternativa vegetal com la llet d'ametlles) i deixa la barreja al refrigerador durant la nit. Les llavors de xia absorbiran el líquid i s'expandiran, creant una textura similar a la del púding. Afegeix endolcidors naturals com a mel o xarop d'auró i fruites fresques per a un esmorzar nutritiu o un snack saludable.

toa heftiba GwcNTka16F0 unsplash
Hi ha moltes maneres de preparar xia / Foto: unsplash

2. Batuts

Incorporar llavors de xia als batuts és una excel·lent manera d'augmentar el contingut de fibra i omega-3 de la teva beguda. Simplement, agrega una cullerada de llavors de xia al teu batut favorit abans de barrejar. Les llavors de xia no alteraran el sabor del teu batut, però afegiran una textura interessant i molts beneficis nutricionals.

Les llavors de xia s'han guanyat un lloc destacat al món de la nutrició saludable

3. Barres energètiques i granoles casolanes

Agregar llavors de xia a les receptes de barres energètiques o granola casolana és una altra excel·lent manera d'obtenir els seus beneficis. Les llavors ajuden a agregar textura i nutrients com proteïnes i omega-3, fent dels teus snacks casolans una opció encara més saludable. Barreja les llavors amb civada, fruits secs, mel o atzavara, i altres ingredients de la teva elecció, enforna i gaudeix.

4. Amanides

Empolvorar llavors de xia sobre amanides és una manera senzilla d'incorporar aquestes llavors a la teva dieta sense necessitat de preparacions complexes. El seu sabor neutre combina bé amb qualsevol mena d'amanida, afegint un cruixit nutritiu als teus plats.

5. Pans i muffins

Per als amants de la fleca, afegir llavors de xia a la massa de pans, muffins i altres enfornats pot enriquir les teves creacions amb àcids grassos omega-3, fibra i proteïnes. No alteren significativament el sabor, però sí que milloren el perfil nutricional dels teus panificats.

bakd raw by karolin baitinger AoNcSVA KhY unsplash
Xia, un clàssic dels batuts / Foto: unsplash

6. Aigua de xia 

Per a una hidratació extra amb beneficis, prova agregar llavors de xia a l'aigua. Afegeix una cullerada de llavors a un vas d'aigua i deixa que reposi fins que les llavors s'inflin i l'aigua es torni lleugerament gelatinosa. Això no només ajuda a mantenir-te hidratat sinó que també pot proporcionar una sensació de sacietat, ajudant a controlar el pes.

Com a conclusió, les llavors de xia són increïblement versàtils i poden ser incorporades en una àmplia varietat de plats, des d'esmorzars i snacks fins a àpats principals i beguts. En consumir-les regularment, no només enriquiràs els teus plats amb textura i sabor, sinó que també aprofitaràs al màxim els seus impressionants beneficis per a la salut.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!