L'Espai La Llotja de la Cambra de Comerç de Reus va acollir fa uns dies l’acte de lliurament de la 10a edició dels Premis Vinari dels vermuts, el concurs que organitza Vadevi amb l'objectiu de donar a conèixer i prescriure la qualitat dels vins aromatitzats amb herbes que s'elaboren de punta a punta del país. El premi a millor vermut de l'any ha anat cap a Priorat L&B Lab i el seu vermut Dos Déus Origins Reserva Negre, elaborat amb raïm local i la suma de 40 botànics naturals, entre herbes i espècies, que inclouen fusta de sàndal, àloe vera i gingebre. Aquest vermut fa criança en botes de Xerès i Priorat durant sis mesos, i després es barregen. El Déu d'aquest vermut -i així ho confirma l'etiqueta-, és Atena, la deessa de la saviesa i la guerra.

Dos Déus Origins Reserva Negre, el millor vermut de Catalunya

El millor vermut de Catalunya, Dos Déus Origins Red Reserve, és un vermut vermell complex i sofisticat que juga estratègicament amb diferents envelliments, botes de Xerès i botes de Priorat, on madura entre 8 i 10 mesos, així com una barreja de botànics que li atorga un perfil únic. És la segona vegada que aquest producte guanya aquest premi, cosa que eleva encara més el seu valor. A la boca s'accentuen les aromes clàssiques del vermut, de donzell i genciana, amb una sensació semidolça i molt voluminosa, equilibrada per una alta acidesa i notes amargues. Al nas, les aromes especiades com el clau i la nou moscada es fonen amb les notes enfustades de les botes.

Dos Deus Origins vermut / Foto: Cedida
El millor vermut de Catalunya 2024 es fa a Bellmunt del Priorat / Foto: Cedida

Dos Déus Origins Red Reserve s'elabora a la destil·leria familiar Priorat Lab, fundada i dirigida per Àlex Illa i Cristina Guix i ubicada a Bellmunt del Priorat (Tarragona), un poblet de no més de 300 habitants. L'ampolla de 70 cl es pot adquirir a diverses botigues físiques i en línia per uns 10 euros.

“Estem molt contents amb el premi perquè és un reconeixement a la feina ben feta”, valora Cristina Guix, propietària de la marca. “Sempre posem molta cura en tots els processos, vigilem cada partida perquè el vermut sempre conservi l’essència que el fa singular i diferent”, afegeix. I se sent especialment orgullosa perquè de sempre que tenen molt clar el tipus de vermut que busquen, com havia de ser el “joc de botes”, el tipus de botes on el producte fa la criança, “i és molt fàcil que les idees originals es vagin diluint en el temps. En el nostre cas, no passa, perquè cada any reforcem l’aposta i el premi ens demostra que el camí que seguim és l’encertat“.

Vermut Dos Deus Origins / Foto: Cedida
Priorat L&B Lab és la destil·leria premiada / Foto: Cedida

Més sobre els guanyadors Priorat L&B Lab

Priorat L&B Lab és una petita destil·leria artesanal a Bellmunt del Priorat on elaboren productes lligats a la terra i a la tradició catalana amb un enfocament actual. Són un laboratori de cerca de velles receptes adaptant-les als nous moments de consum. Més enllà del vermut premiat, també destaca un altre beure: la Ratafia de Magnòlies Mina, una ratafia única i diferencial, típica de Bellmunt del Priorat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!