La prestigiosa guia 50 Top Pizza ha fet oficial aquest dimecres al vespre el rànquing de les millors pizzeries d'Europa aquest 2023. I atenció perquè hi ha hagut sorpresa, i de les grosses. La lògica impera en aquests concursos de pizzes, en els quals, generalment, Itàlia s'emporta totes les medalles o, si més no, la medalla d'or. Enguany, però, una pizzeria de Barcelona s'ha alçat amb el cèlebre i rellevant títol de ser la millor pizzeria d'Europa. I aquest honor el carregarà a l'esquena durant tot l'any Sartoria Panatieri, la pizzeria barcelonina que ocupa des d'aquest dimecres el primer calaix del podi.

Una pizzeria que el 2022 ja apuntava alt

Les pizzes del restaurant Sartoria Panatieri impressionen tots els jurats internacionals i sempre formen part del top de les millors pizzeries del món. Precisament, l'any 2022 aquest local de la ciutat comtal ja va entrar al top 5 de les millors pizzes d'Europa. Una edició en la qual, per cert, va imposar-se el restaurant Peppe Pizzeria de París. D'aquesta manera, doncs, Sartoria Panatieri ha escalat quatre posicions respecte a la classificació de l'any anterior. A més, la mateixa pizzeria va enregistrar la 21a posició en el rànquing 50 Top Pizza World 2022.

Sartoria Panatieri ha escalat quatre posicions respecte a la classificació de l'any anterior. Una pizzeria que ja va ocupar el 21è lloc en el rànquing 50 Top Pizza World 2022

El rànquing 50 Top Pizza és la guia més influent del món de la pizza en l'àmbit internacional. Aquest dimecres a la tarda s'ha retransmès la gala en directe des de la capital catalana per primer cop a la història, concretament des de l'Auditori MGS (C. d'Entença, 335) de Barcelona. Més enllà del premi més important d'aquesta guia, Sartoria Panatieri ha rebut també el premi especial Latteria Sorrentina a la Millor Pizza de l’Any, per la seva salsa de tomàquets cherry rostits, mozzarella i holandesa d’alfàbrega; i el premi Green Oven per la seva sostenibilitat.

sartoria panatieri
Foto: Sartoria Panatieri

Entre fogons al Sartoria Panatieri

Els xefs Rafa Panatieri i Jorge Sastre són els dos cracs de la cuina italiana que s'amaguen al darrere dels fogons de Sartoria Panatieri. Des de La Gourmeteria vam aconseguir gravar-los en vídeo mentre elaboraven un dels seus plats estrella (la pizza margarita) en exclusiva per a ElNacional.cat. "La recepta és molt fàcil i ràpida", esmenta en el vídeo Rafa Panatieri. "Només cal aigua, farina, llevat i sal. Fem servir una farina ecològica de Cal Pauet, al Solsonès. A cada quilo de farina només hi posem un gram de llevat perquè volem que la massa fermenti de manera natural durant més de 72 hores. El secret està en la mà dels pizzers, més que no pas en la massa", explica en les imatges Panatieri. Per consultar el vídeo i llegir la notícia d'una de les pizzes del Sartoria Panatieri només has de clicar l'enllaç que trobaràs a sota.

🍕 La millor pizza de Barcelona: vídeo de la recepta en exclusiva!
 

Una altra pizzeria catalana tanca el top 10 Europa

Acompanyant el Sartoria Panatieri, s'hi troben els restaurants Bæst (Copenhague) i 50 Kalò (Londres) que han completat la segona i tercera posició, respectivament. La Balmesina és el segon restaurant de Catalunya que apareix en aquest rànquing per tancar el top 10 d'Europa 2023. Aquest restaurant especialitzat en pizzes gurmet italianes està ubicat al carrer de Balmes, 193, i ja va ser el 1r classificat per la categoria Millor Pizza Napolitana d'Espanya del concurs de Madrid Fusió 2021.

La resta de pizzeries entre la quarta i la novena posició d'aquest llistat dels deu primers són, en 4a posició, Via Toledo Enopizzeria (Àustria); en 5a posició, Pizza Zulù (Alemanya); 6è lloc, Fratelli Figurato (Espanya); en 7a posició, Forza (Finlàndia); 8è lloc per a Napoli on the Road (Anglaterra); i en 9a posició, nNea (Països Baixos).