La pastisseria Prat Can Carriel de Roda de Ter (Osona) ha guanyat aquest dimarts el Concurs del Millor Croissant Artesà de Mantega d'Espanya 2023, que organitza anualment el Gremi de Pastisseria de Barcelona. Un reconeixement que corona aquests croissants de Roda de Ter com els millors de l'Estat. No és la primera vegada que Gil Prat, l'encarregat d'elaborar-los, rep aquest premi, després d'imposar-se també en l'edició del 2017. Enguany, el jurat ha destacat el sabor i l'alveolat de l'elaboració, trets distintius que l'han situat com el millor croissant artesà de mantega d'Espanya.

🥐 7 curiositats que no saps sobre el croissant
 

Aquest croissant de Roda de Ter ha estat el que ha rebut la puntuació més alta d'entre la seixantena d'inscrits al concurs. Elaborat per Gil Prat i Parcet, aquest pastisser és la quarta generació de Prat Can Carriel, negoci fundat pel seu besavi l'any 1900 a Roda de Ter. Els croissants i els panellets són alguns dels productes que més destaquen en aquesta pastisseria, que combina l'elaboració clàssica i moderna, i ofereix també rebosteria, pastes seques, torrons i confitures.

Prat ha remarcat que els croissants que elabora són "els millors" que ha fet en els últims 10 anys gràcies al bagatge après des que va guanyar el premi el 2017. Aquest reconeixement, segons ha exposat, va suposar "un trampolí" per aprendre. "La primera victòria em va permetre sortir de l'obrador de casa i poder créixer personalment i professionalment. Vaig poder viatjar per tot Espanya i per alguns llocs d'Europa i em va donar l'oportunitat de conèixer com es feien les coses, de provar molta maquinària", ha afirmat, segons informa el portal 324.

El pastisser de Roda de Ter ha dedicat el premi "a les generacions anteriors" i a totes les pastisseries "que s'esforcen cada dia per obrir i tirar endavant el negoci". Així mateix, ha demanat que es confiï en els professionals del barri.

Com s'escull el millor croissant de mantega artesà de l'Estat?

Enguany, el guanyador de l'última edició, Toni Vera, i els pastissers Antonio Bachour i Antoni Bellart, entre d'altres, han participat com a jurat del certamen que ha atorgat el premi a Prat.  Per escollir quin és el millor croissant de mantega artesà, el jurat, format per diferents professionals del món de la pastisseria, utilitza uns criteris comuns per puntuar totes les elaboracions.

El sabor és l'àmbit principal a tenir en compte, i per això té el valor més alt (40 punts). També s'ha de puntuar l'alveolat (15 punts), el fullat (15 punts), el color (10 punts), el format (10 punts) i l'acabat (10 punts). El premi, a més a més del títol de Millor Croissant Artesà de Mantega de l'Estat, també inclou l'entrega de 1.000 euros en metàl·lic.