El millor croissant de mantega de l'Estat espanyol s'elabora a Barcelona, concretament a la pastisseria Canal. Així ho ha determinat el Concurs del Millor Croissant Artesà de Mantega d'Espanya 2022, que organitza anualment l'Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. És la tercera vegada que Toni Vera, l'encarregat de les elaboracions d'aquesta pastisseria de Sarrià, recull aquest guardó. El pastisser es va imposar en l'edició del 2016, la del 2019 i aquest any ha tornat a coronar els seus croissants artesans com els millors de l'Estat.

El pastisser Vera s'ha mostrat satisfet amb el premi i ha agraït a la família Canal la feina feta. "Això és un reconeixement a la feina de totes", ha apuntat Vera, que també ha assenyalat que és un premi a "la pastisseria artesana i tradicional". La pastisseria Canal té dos locals a Barcelona, situats al carrer Muntaner 566 i al carrer Calvet 15, i ja ha anunciat que, coincidint amb el premi, aquest mes el dedicarà al croissant. A les xarxes socials, han assegurat que aprofitaran aquests dies per presentar noves propostes, com un croissant de taronja.

L'elaboració de Vera és la que més ha agradat al jurat de les 54 propostes d'arreu de l'Estat que s'han presentat al concurs. Cada pastisser ha hagut de fer 12 peces de croissants de mantega, les quals els experts han avaluat per determinar quina era millor. Unes elaboracions que han de complir uns requisits establerts en les bases del concurs. Els croissants han d'estar fets en la seva totalitat amb mantega com a únic greix aplicable en l'elaboració, el corn ha de ser recte o de mitja lluna i ha d'estar format per un mínim de tres voltes. A més a més, l'aspecte exterior ha de ser fullat i l'interior alveolat. Les peces han d'estar cuites i llestos per a la degustació i han de tenir un pes d'entre 45 i 65 grams després de la cocció. En el certamen, no s'accepten elaboracions decorades o farcides.

Per puntuar els croissants de mantega, el jurat, format per diferents professionals del món de la pastisseria, ha fet servir uns criteris comuns. El sabor és el factor principal a tenir en compte, que té un valor de 40 punts, però també s'ha de puntuar l'alveolat (15 punts), el fullat (15 punts), el color (10 punts), el format (10 punts) i l'acabat (10 punts). El premi, a més a més del títol de Millor Croissant Artesà de Mantega de l'Estat, també inclou l'entrega de 1000 euros en metàl·lic.