Aconseguir un arròs blanc perfecte pot semblar una tasca complicada si ens deixem portar per receptes plenes de passos o instruments sofisticats, però segons el creador de contingut @diegodoal, la solució és molt més simple del que imaginem. En un vídeo del seu compte d'Instagram, revela un mètode utilitzat en bona part d'Àsia que no necessita bàscula, tassa mesuradora ni temporitzador de precisió. Només fa falta una cassola i el teu propi dit. I encara que ell recomana fer servir arròs de gessamí, perquè és molt aromàtic i no s'espesseix fàcilment, deixa clar que aquest truc serveix per a qualsevol tipus d'arròs blanc. El resultat és sempre un arròs solt, sense que els grans es trenquin ni es passin de cocció.

El mètode del dit que pocs coneixen per preparar un arròs perfecte

El procediment comença amb un pas crucial que molts solen saltar-se: rentar bé l'arròs abans de cuinar-lo. Això no només elimina la pols acumulada per la fricció durant el transport, sinó que ajuda que no s'espesseixi en coure's. L'ideal és fer-ho dues o tres vegades, fins que l'aigua surti completament transparent. A partir d'aquí entra en joc el protagonista d'aquesta tècnica: el dit. Una vegada tinguem l'arròs net dins de la cassola, afegim aigua fins que quedi cobert amb una falange de dit de profunditat. Aquesta senzilla mesura substitueix qualsevol regla de proporcions complicades entre arròs i aigua.


Ara només queda portar-lo al foc. Primer es cuina a foc fort fins que comencen a sortir bombolles petites a la superfície. És l'únic moment en què s'observa: no es regira ni es destapa. Quan comenci a bullir, baixa al mínim absolut i es deixa exactament 12 minuts sense tocar-lo. En aquest punt, Diego recomana no afegir sal si utilitzem arròs de gessamí, ja que, segons ell, aquest tipus no ho necessita. Una vegada transcorregut el temps, es retira del foc i es deixa reposar tapat durant 5 minuts més. I això és tot.

No oblidis rentar l'arròs abans de cuinar-lo fins que l'aigua surti transparent

Aquest mètode no només garanteix que l'arròs quedi esponjós i ple de sabor, sinó que a més respecta la seva textura natural sense que es passi o es quedi cru. És tan senzill com precís, i probablement et farà oblidar per sempre qualsevol recepta que inclogui complicades proporcions o estris innecessaris. I el millor de tot és que funciona amb qualsevol mena d'arròs blanc, convertint aquest aliment bàsic en una cosa que ve de gust repetir una vegada i una altra.

L'arròs preferit de Diego és el gessamí pel seu caràcter aromàtic i el deixo anar que queda / Foto: Unsplash

A més, aquest mètode té un encant especial: et connecta amb la cuina des de la intuïció, sense dependre de fórmules rígides ni de tecnologia. Utilitzar el dit com mesura ens recorda que moltes vegades les millors tècniques venen de la tradició i de l'observació, no de manuals d'instruccions. Diego defensa que cuinar arròs així és gairebé terapèutic, perquè ens obliga a ser presents i confiar en el procés. I encara que pugui semblar massa simple per ser eficaç, els resultats ho avalen: grans solts, cocció uniforme i una aroma irresistible que omple la cuina sense esforç.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!