Marta Cortizas, del restaurant El Celler Can Roca, ha estat proclamada Millor Sommelier de Catalunya 2024 després que aquest dilluns a la tarda se celebrés el concurs anual organitzat per l'Associació Catalana de Sommeliers (ACS) a la Universitat de Cervera. 12 participants s'han enfrontat en aquest certamen a diferents proves teòriques i pràctiques per demostrar els coneixements que tenen dels vins, des de la seva tipologia fins a la manera de servir-los. Cortizas s'ha alçat com la guanyadora, agafant el relleu de Toni Albiol (Enoteca Divins de Martorell). Els altres finalistes que han completat el pòdium són Anna Casabona (Juvé & Camps, de Sant Sadurní d’Anoia) i Christian Betoret (Mas de la Sala de Sallent).

Marta Cortizas, millor sommelier del país

La flamant millor sommelier de Catalunya ha assegurat que haver obtingut el reconeixement és un orgull. "És la satisfacció d'haver estudiat molt i poder obtenir un premi així. És un orgull, per a l'empresa, per als meus companys, però sobretot, personal", ha declarat Cortizas durant la recollida del reconeixement. Cortizas s'ha mostrat molt emocionada i agraïda amb el suport dels seus companys d’El Celler de Can Roca i amb els organitzadors del certamen. Tot i esdevenir la guanyadora, ha expressat "que podia haver fet més", “soc molt exigent amb mi mateixa“, en declaracions a VadeVi.

Durant la vetllada també es van entregar els premis que cada any s'escullen per votació dels socis i sòcies de l'entitat. Els guanyadors d'enguany d'aquests guardons són: Premi trajectòria, Tomàs Cusiné; Millor comunicadora, Amaya Cervera; Millor Iniciativa en el món del vi, Fundació El Llindar; Millor oferta enoturística, Celler Mas Llunes; i Millor sala, Restaurant Divinum de Girona.

Un concurs exigent i d'alt nivell

Tots els aspirants han hagut de dur a terme un examen teòric de 60 preguntes; comentar per escrit un tast a cegues de dos vins, un dels dos en llengua estrangera; i una altra prova de caràcter comercial. Tres participants van passar a la final de la tarda, on les proves eren de caràcter pràctic i la seva resolució o defensa es va fer de manera oral davant un jurat professional. Una prova de servei; la decantació d'una ampolla de vi; el tast comentat de dos vins i identificació de tres productes, la correcció d'una carta de vins errònia; o la presa de comanda i maridatge d'un servei figurat, van ser alguns dels reptes que els finalistes van haver de superar.

Més enllà dels tres finalistes, la competició d'enguany ha comptat també amb la participació de: Paula Cuenda (restaurant Vraba de Barcelona), Toni Trullols (amb experiència en diferents restaurants), Enric Santisteban (Vinseum de Vilafranca del Penedès), Gregori Albareda (vinoteca Vinicia de Lleida), Cyril Vermeulen (restaurant El Celler de Can Roca de Girona), Alain Salamano (en preparació d'obertura d'un nou projecte), Chus Brion (formadora i comercial a Barcelona), Marc Niubó (cava Miquel Pons i Font de Vi de la Granada del Penedès) i Laia Vico (Viavi Vinoteca de Vilanova i la Geltrú).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!