El restaurant Filmé, afortunadament, no ha existit mai. Es tracta del nom del local que l'any 2010 es va anunciar que obriria a Berlín. El segon local d'una empresa del Brasil que aterrava a Europa amb una macabra aposta gastronòmica: el consum de carn humana. És a dir, un restaurant caníbal. Un anunci que no era més que una campanya publicitària, però que va tenir el món estupefacte durant una setmana. Una pràctica, el canibalisme, que aquests dies està en boca de tots a causa de la pel·lícula La Societat de la Neu.
Difícil d'empassar
L'anunci de l'obertura d'un restaurant caníbal en ple centre de l'Europa Occidental, a Berlín, era una mentida difícil d'empassar. Mentida que no es va desmentir fins al cap d'una setmana, pel mateix grup de vegetarians que va engegar la campanya, i que va posar en alerta les autoritats sanitàries i policials del país. La suposada empresa que va fer l'anunci assegurava, l'agost de 2010, que obriria un restaurant caníbal a Berlín. A la seva pàgina web, el restaurant Filmé demanava voluntaris per omplir el seu rebost. Però de forma literal. Buscava persones que estiguessin disposades a donar el seu cos, o parts del seu cos, al restaurant, per poder-les cuinar i servir als comensals. El document que s'havia d'omplir, amb un seguit de qüestions sobre salut i hàbits, no deia explícitament que les peces de carn humana servissin per al restaurant. Però se sobreentenia de forma implícita que l'anunci tenia aquesta finalitat. Filmé anunciava també que la gestió d'aquesta carn humana la farien seguint tots els criteris sanitaris, amb un cirurgià - sense gaires escrúpols - que prepararia totes les peces.
Buscava persones que estiguessin disposades a donar el seu cos, o parts del seu cos, al restaurant, per poder-les cuinar i servir als comensals
La fi del patiment
Una setmana després d'anunciar la seva obertura - el mateix dia en què s'havia d'estrenar el restaurant - una associació vegetariana d'Alemanya va explicar que la promoció del restaurant Filmé es tractava, en realitat, d'una campanya en contra del consum de carn. L'entitat va deixar amb l'ai al cor a mig planeta amb un gest molt controvertit i que va ser molt criticat en diferents països occidentals. Una fake news de manual: difondre una informació, molt cridanera, perquè es difongui més de pressa i que la gent es qüestioni la veracitat d'una notícia molt escandalosa. Una notícia, per cert, de la qual es van fer ressò grans mitjans d'àmbit estatal. Però és clar, qui no es faria ressò d'un anunci aparentment oficial i d'aquesta transcendència.