Els espinacs, com moltes altres verdures de full verd, són perfectes com a base d'una alimentació saludable.

Tanmateix, com ocorre amb altres verdures, les seves propietats poden veure's alterades en funció de com siguin consumides. El debat sobre si és millor menjar-los crus o cuits sembla haver evolucionat cap a quins són les seves diferències, ja que ambdues opcions tenen els seus avantatges. D'una banda, les verdures crues mantenen intactes algunes propietats que es perden si els seus nutrients són sotmesos a temperatures elevades. D'altra banda, la calor fa que s'eliminin alguns problemes de certs vegetals i es potenciï el seu efecte beneficiós.

Les seves propietats poden veure's alterades en funció de com siguin consumides

Avui et revelarem com preparar l'espinac perquè no perdi les seves propietats. Abans de res, has de saber que cuinar-lo destrueix les parets cel·lulars, la qual cosa és bo, ja que incrementa la disponibilitat de nutrients.

Espinacs
Espinacs / Font: Unsplash

Crues, més vitamines

En el cas dels espinacs, consumir-los crus pot ser una bona forma de protegir el seu alt contingut en vitamina C. L'espinac cru també té menys calories encara que cuit sembla retenir millor els folats, que es perden en gran part durant la cocció. Un altre avantatge de menjar-los crus té més a veure amb els nostres gustos, ja que és una manera de mantenir la seva textura cruixent, molt agradable en amanides o guarnicions.

En aquest cas, com amb altres verdures, és molt necessari rentar-los a fons en aigua abundant.

Cuites: més minerals

El més important és el ferro, mineral que reforça el sistema immunològic i que facilita la transferència d'oxigen entre les cèl·lules.

Una tassa d'espinac cru proporciona aproximadament 0.8 mil·ligrams de ferro, mentre que 1/2 tassa d'espinacs cuits té 3.2 mil·ligrams. Així que la clau perquè els espinacs no perdin els seus nutrients està en cuinar-los durant 25 minuts, d'acord amb diversos llibres de cuina del segle XIX.

Espinac
Espinac / Font: Unsplash

A continuació, et diem quina és la manera correcta de coure espinacs:

1. Col·loca les fulles d'espinac fresques en un colador. Selecciona les fulles i rebutja els que estiguin viscosos o pansits. Esbandeix els restants amb aigua freda. Agita el colador mentre els esbandeixes per moure les fulles i assegura't que tots els residus s'eliminin.

2. Mesura la quantitat d'espinacs que consumiràs. Una tassa d'espinac fresc es cuina amb poc menys d'1/3 de tassa d'aigua; triplica la quantitat si desitges menjar-les amb una tassa de verdures cuites.

3. Afegeix una petita quantitat d'oli d'oliva o aigua a una paella preescalfada. L'oli evitarà que s'enganxi; encara que bullir-los també funciona.

4. Col·loca la porció de fulles d'espinac en la paella amb l'oli per saltejar-los o en aigua. Regira les fulles mentre es cuinen i després serveix. L'espinac estarà cuit quan notis que les fulles es tornen més verds o es panseixen lleugerament. Es tornen bavoses quan es cuinen en excés.