És possible que t'hagis preguntat per què el gel que fas a casa es fon més ràpid que el que et serveixen en bars o el que venen en bosses al supermercat. A simple vista, pot semblar que tot el gel és igual, però la forma en què es congela fa tota la diferència. Mentre que els glaçons casolans solen tenir un color blanc i opac en el centre, els comercials són completament transparents i molt més resistents a la calor. Aquesta diferència visual no és només una qüestió estètica: hi ha una explicació científica que determina el seu comportament, la seva durabilitat i fins i tot la seva eficiència. El creador de contingut @el_chico_cuieioso27 ho explica amb claredat en un dels seus vídeos, i el motiu té a veure amb el procés de congelació.
El gel de casa i el gel comercial: les diferències
Quan preparem gel a casa, ho fem utilitzant safates o motlles de silicona que es fiquen directament al congelador. En aquest entorn, l'aigua es congela de forma desordenada i des de totes les direccions alhora, excepte des del centre. Aquest procés atrapa a l'interior microbombolles d'aire i petites impureses de l'aigua, que no tenen temps d'escapar abans que el líquid se solidifiqui. Aquestes bombolles són les responsables de l'aspecte blanc i opac que veiem al cor del glaçó. Aquest aire atrapat fa que el gel casolà es fongui més de pressa, ja que la seva estructura interna no és tan densa ni uniforme com la del gel comercial.
En el gel que congelem a casa queden micropartícules d'aire a l'interior
En canvi, el gel que es produeix en l'àmbit industrial o en màquines especialitzades es congela des d'una única direcció, generalment des de baix cap a dalt. Això permet que l'aire i les impureses es vagin desplaçant a poc a poc cap a la part superior del glaçó, des d'on poden ser eliminades. El resultat és un glaçó completament transparent, d'aparença cristal·lina i amb una estructura interna més compacta. Aquest tipus de gel és molt més resistent a la temperatura ambient i tarda més a fondre's, la qual cosa el fa ideal per mantenir begudes fredes durant més temps sense aigualir el seu sabor.
A més, el gel transparent no només és més durador, sinó que també és més atractiu a la vista, la qual cosa el converteix en l'elecció preferida per a còctels i begudes prèmium. Així que la pròxima vegada que vegis aquesta diferència entre el gel casolà i el comercial, ja sabràs que no és només qüestió d'estètica: és pura física en acció. I si vols intentar-ho tu mateix, ja hi ha trucs casolans per fer gel transparent... encara que cap no és tan ràpid com el del supermercat.