La capital catalana pot estar contenta amb la Gala Guia Michelin 2023: els germans Torres han rebut la tercera estrella i Barcelona ha triomfat amb cinc més, després que l'any passat només se n'emportés una (la d'Atempo, de Jordi Cruz). Els restaurants Aleia, de Rafa de Bedoya i Paulo Airaudo; COME, de Paco Méndez; Enigma, d'Albert Adrià; Mont Bar, de Fran Agudo; i Slow & Low, de Nicolás de la Vega i Francesc Beltri han aconseguit entrar en el llistat d'establiments espanyols d'una Estrella Michelin. Barcelona és la ciutat de l'Estat amb més restaurants de màxima categoria.

🟢 Estrelles Michelin 2023 a Catalunya: aquests són els restaurants guardonats que sortiran a la guia

🟢 Llistat d'Estrelles Michelin 2023: aquests són els restaurants espanyols guardonats

En una gala celebrada aquest dimarts al Palau de Congressos 'El Greco' de Toledo (Castella la Manxa), els restaurants Cocina Hermanos Torres (Barcelona) i Atrio (Cáceres) han entrat a l'Olimp de la gastronomia amb la tercera Estrella Michelin. Així, s'han unit als tres restaurants catalans que també tenen aquest prestigi: l'ABaC (Barcelona), de Jordi Cruz; Lasarte (Barcelona), de Martín Berasategui i Paolo Casagrande; i El Celler de Can Roca (Girona), de Joan Roca, que han revalidat les tres estrelles amb els altres vuit restaurants d'aquesta categoria — Quique Dacosta (Dènia), Arzak (Sant Sebastià), Aponiente (El Puerto de Santa María), Azurmendi (Larrabetzu), Martín Berasategui (Lasarte), DiverXO (Madrid) i Cenador de Amós (Villaverde de Pontones).

S'han arribat a anunciar 34 noves incorporacions al llistat d'una Estrella Michelin a Espanya i Portugal. Cinc d'aquests restaurants són de Barcelona (pràcticament, el 15% del total), però cap altra localitat catalana s'ha emportat aquest reconeixement. Però cal esmentar que els restaurants Casanova (Sant Martí Sarroca, Alt Penedès), d'Andrés Torres; i Les Moles (Ulldecona, Montsià), de Jeroni Castell, han estat reconeguts amb l'Estrella Verda Michelin — sobre la sostenibilitat en el camp gastronòmic. A més, Toni Gerez (Castell Peralada) ha estat guardonat amb el premi a millor servei i Joan Roca (El Celler de Can Roca) ha estat reconegut amb el premi Chef Mentor. Cap restaurant català ha aconseguit la segona Estrella Michelin: tan sols els establiments Deessa (Madrid), El Rincón de Juan Carlos (Adeje, Tenerife) i Pepe Vieira (Serpe, Pontevedra) han pogut ascendir de categoria.

Gala Guia Michelin 2023: les noves estrelles

Els nous restaurants d'una Estrella Michelin són els següents: ARREA (Santa Cruz de Campezo), Ceibe (Ourense), Ferpel (Ortiguera), Monte (San Feliz), O'Pazo (Padrón), AjoNegro (Logroño), Aleia (Barcelona), COME by Paco Méndez (Barcelona), Enigma (Barcelona), Etxeko Ibiza (es Canar), Fusion19 (Muro), Gente Rara (Zaragoza), Mont Bar (Barcelona), Slow & Low (Barcelona), AlmaMater (Murcia), Código de Barra (Cádiz), Kaleja (Málaga), La Finca (Loja), San-Hô (Adeje), Tabaiba (Las Palmas de Gran Canaria), Ababol (Albacete), Alquimia - Laboratorio (Valladolid), Ancestral (Illescas), Cobo Evolución (Burgos), Montia (San Lorenzo del Escorial), OBA (Casas-Ibáñez), RavioXO (Madrid), Ugo Chan (Madrid) i Zuara Sushi (Madrid).

Els Germans Torres reben tres estrelles Michelín 2023 Foto: Efe

Els Germans Torres reben tres estrelles Michelin 2023, Foto: Efe

El restaurant Cocina Hermanos Torres, dels germans Sergio i Javier Torres, captiva els sentits i enamora el paladar en el seu meravellós establiment. L'Aleia s'ubica en l'emblemàtica Casa Fuster i proposa una cuina creativa basant-se en els productes locals de temporada, mentre que COME by Paco Méndez ens mostra els sabors mexicans amb un punt de vista modern i buscant la trobada tant amb el producte mediterrani com amb el llegat d'elBulli. Per la seva banda, l'Enigma s'ha reinventat i Albert Adrià defensa ara el concepte de fun dining (sopar divertit, en anglès) perquè el client descobreixi la seva supèrbia tècnica mitjançant petits tasts. El Mont Bar és una aturada obligada a Barcelona, amb sorprenents snacks, tapes i platets, treballats amb producte fresc de temporada i proximitat. Finalment, l'Slow & Low defensa una cuina viatgera, amb ingredients de tot el món i amb un únic menú sorpresa, que inclou referències a la gastronomia mexicana i tailandesa.

La història de la Cocina Germanos Torres

El restaurant que avui copa totes les mirades i titulars, va obrir les portes el 2018 en una nau industrial d'un antic talles de neumàtics de 800 metres al barri de les Corts de Barcelona. Després de la seva etapa al Dos Cielos, els xefs ofereixen un espai per a uns seixanta comensals a un preu mitjà de 130 euros. En la guia Michelin 2019 va obtenir dues estrelles, conservant la qualificació aconseguida pel seu primer restaurant, tancat el 2018.

En declaracions a l'ACN, els dos germans Torres han recordat que es van embarcar en l'aventura del restaurant que comanen fa quatre anys, un dels quals de pandèmia, i que s'ho van "jugar tot" per fer un restaurant "molt rodó". En aquest sentit, han confessat que ha estat "una gran experiència" per "arribar a les tres estrelles en tres anys i poc". Tots dos xefs han valorat aquest reconeixement, no només per la seva feina sinó "també per a Barcelona"

El potencial de Catalunya

Joan Roca ha afirmat que aquest 2022 ha estat "un bon any" per a Catalunya en l'àmbit de les estrelles Michelin. Roca ha afirmat que aquest any "recorda l'època en què hi havia quatre restaurants amb tres estrelles", entre ells el Celler de Can Roca, que es manté. El reconegut cuiner ha assegurat que la guia d'enguany dona idea del "potencial" de Catalunya en l'àmbit gastronòmic, i en aquest sentit ha subratllat que el Principat és "on més estrelles Michelin hi ha". 

Joan Roca premi Chef Mento Guia Michelin 2023 Foto: Efe

Joan Roca, premi Chef Mento Guia Michelin 2023, Foto: Efe