La Fira del Gall, del torró artesà o de la tòfona, són només algunes de les fires gastronòmiques que omplen Catalunya durant el cap de setmana. Diferents propostes enfocades, sobretot, a productes nadalencs típics de diferents municipis del país. Vilafranca, Cardedeu o Centelles són algunes de les viles amfitriones de les fires d'aquests dies.

Fira del gall - Vilafranca del Penedès

La capital de l'Alt Penedès acull la 359a Fira del Gall, una festa amb molta història en la qual el Gall del Penedès, amb IGP (Indicació Geogràfica Protegida) n'és el protagonista absolut. Durant tot el cap de setmana es duran a terme activitats i mercats orientats a donar a conèixer aquest producte únic del Penedès, que en aquesta època de l'any (malgrat que se'n pot consumir tot l'any) és quan més sortida té. Els àpats nadalencs són l'excusa ideal per gaudir d'un bon gall rostit. Les novetats més destacades d'enguany seran la celebració de dos tastos gastronòmics organitzats per la D.O. Penedès i un showcooking per descobrir al públic diferents receptes fàcils per fer a casa amb l'IGP Gall del Penedès. A més, també es faran altres activitats, com ara un taller de globoflèxia, un de maquillatge o la XXVIa mostra de Bestiari Festiu de ploma, activitats solidàries que recaptaran diners per la Marató de 3Cat d'enguany. A més, el gastrònom i director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, ha estat l'encarregat de donar el tret de sortida a les activitats de la fira amb el pregó realitzat aquest passat dimecres a l'Auditori del Vinseum, espai que ha acollit les diverses activitats prèvies a la Fira.

📍 Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
📅 16 i 17 de desembre

Edició 2022 de la Fira del Gall
Edició 2022 de la Fira del Gall - Foto: @FiradelGall

Fira de Nadal i del Torró Artesà - Cardedeu

Una festa de llarg recorregut, successora de l'antiga “Fira dels Torrons". La Fira de Nadal i del Torró Artesà de Cardedeu és el punt de trobada dels amants d'aquest dolç català tan típic d'aquestes dates. Més de 160 parades amb una àmplia oferta de productes artesans i articles nadalencs, amb el "Torró Artesà de Borrego de Cardedeu" elaborat pels mestres pastissers de la Vila com a protagonista, ompliran el centre històric del municipi. El programa d’actes és força lluït i participatiu: l’escudella de la Fira, per a mil persones, el “caga-tió” per a la mainada, xocolata amb coca, torrades amb acompanyaments, rues, bastoners, sardanes, concursos, concerts, tallers, sopar ball... L'oferta de cultura, gastronomia i entreteniment és gairebé tan gran com la pila de 6 tones de llenya que cremarà durant 3 dies i 3 nits per escalfar l'olla d'escudella.

📍 Cardedeu (Vallès Oriental)
📅 15, 16 i 17 de desembre

Fira de la Tòfona - Centelles

La tòfona, un dels productes més preuats de la nostra gastronomia, és la protagonista de la Fira de la Tòfona de Centelles d'aquest cap de setmana. Un mercat, el concurs de gossos tofonaires, tallers gastronòmics participatius, esmorzars de forquilla, una exposició de llibres i tòfones... En definitiva, un munt d'activitats (i de tòfones!) que des de l'any 2008 omplen la vila de Centelles per aprendre, tastar, comprar i divertir. Un municipi en què es donen les condicions climàtiques i de terreny perfectes per a la proliferació de les tòfones a la rodalia del poble. 

📍 Centelles (Osona)
📅 16 i 17 de desembre

Fira de capons i aviram - Valls

Valls acull el tradicional Mercat de Nadal i Fira de Capons, Aviram i Motius Nadalencs – FICAP 2023, un dels mercats de carrer més típics i concorreguts de l’any a la capital de l’Alt Camp. Es tracta de l’única fira d’aviram del Camp de Tarragona amb una bona oferta d’aus de corral, capons, galls dindis, pollastres, oques i ànecs, criats a pagès. Les aus es podran comprar al Mercat de Nadal el mateix dia, amb servei d’escorxador. A més, també hi trobareu una variadíssima oferta d’arbres, figures de pessebre, vins i caves, mel, dolços objectes ornamentals i tota mena de productes artesanals.

📍 Valls (Alt Camp)
📅 16 i 17 de desembre

Mostra gastronòmica de les Garrigues

Diferents municipis de la comarca organitzen la 29a edició de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues. Amb l'objectiu de promoure i donar a conèixer la cuina de la terra, que es caracteritza pel sabor de l'oli d'oliva verge extra, alguns restaurants de diferents viles ofereixen un menú especial: Restaurant Masia les Garrigues (Les Borges Blanques); Restaurant Cala Margarida (L'Albi); Restaurant Els Fogons de la Carme (Cervià de les Garrigues); Restaurant Hostal Benet & Art (Les Borges Blanques); Restaurant del Sindicat (Tarrés).

📍 Les Garrigues
📅 Fins al 17 de desembre

Festa de l'oli - La Pobla de Cérvoles

No ens movem de les Garrigues perquè a La Pobla de Cérvoles s'hi celebra la Festa de l'Oli, una jornada dedicada a l'or líquid català que aplegarà visitants d'arreu per gaudir d'un matí d'activitats durant el dissabte vinent. A partir de les 9 del matí, es durà a terme un esmorzar popular, visites al molí de la cooperativa, venda d'oli nou verge extra, mercat de productes de proximitat i visites guiades a l'ecomuseu entre les 11 h i les 14 h.

📍 La Pobla de Cérvoles (les Garrigues)
📅 Dissabte 16 de desembre

Jornades Gastronòmiques de la clotxa - La Ribera d'Ebre

La clotxa, el producte per excel·lència de la Ribera d'Ebre, serà la protagonista dels menús que diferents restaurants dels municipis ebrencs prepararan fins al pròxim 17 de desembre. Restaurants de Benissanet, Garcia, Miravet, Móra d'Ebre, Móra la Nova, Riba-roja d'Ebre, Ginestar, Rasquera i Tivissa oferiran menús especials per un preu d'entre 12 € i 29 €.

📍 Municipis de la Ribera d'Ebre
📅 Fins al 17 de desembre

Jornades Gastronòmiques del peix de bassa - Deltebre

Els restaurants de Deltebre es vesteixen de gala per rebre la 2a edició de les Jornades Gastronòmiques del peix de bassa. Els Restaurants Mas Prades, Delta Hotel, Les Dunes, Lo Mut, La Cuineta d'en Sergi, Tramontano i Lo Raconet de Fermin oferiran menús amb aquest producte com a protagonista, per un preu d'entre 23 € i 45 €. 

📍 Deltebre (Baix Ebre)
📅 Fins al 17 de desembre

Jornades Gastronòmiques de la clementina - Alcanar

Fins a 6 establiments d'Alcanar participen en la 29a edició de les Jornades Gastronòmiques de la clementina. L'Espai Gastronòmic Magda, Can Manel, La Costa, La Marinada, Taulell de Maria Jose i Citrus del Tancat, oferiran plats que combinen la cuina més tradicional amb la més avantguardista, acompanyats de tocs cítrics per mostrar que la clementina és un ingredient idoni per a la millor cuina de la terra.

📍 Alcanar (Montsià)
📅 Fins al 17 de desembre

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!