Hi va haver un temps en què les pomes no eren perfectes, els carbassons no eren rectes, i les maduixes tenien gust de maduixa. Tots recordem aquests sabors de la nostra infantesa, intensos, on les maduixes que ens donaven els nostres pares i avis eren com petites llaminadures plenes de sabor. La majoria de les ocasions eren maduixes i no maduixots, eren varietats silvestres i no conreades. I és que, en això de les maduixes, la varietat ho és tot (o gairebé).

Aquells que conreen als seus horts alguna planta de maduixa saben que estan es gaudeixen a la primavera però, en el dia d'avui, disposem de maduixes tot l'any a l'abast de la nostra mà. Els avenços en el desenvolupament de varietats híbrides, primerenques i tardanes ens permeten gaudir durant molts mesos de l'any de maduixa nacional, i durant la resta d'ells, de maduixa importada.

Com conservar les maduixes

El primer que s'ha de tenir en compte és que el seu consum ha de ser ràpid, ja que la seva vida útil és bastant curta (com a màxim aguanten dos dies a la nevera). Per conservar-les el màxim temps possible, es recomana no treure els fulls verds, ni rentar-les, fins que no anem a menjar-les.

Maduixes
Maduixes / Font: Unsplash

El temps màxim que poden estar al congelador és sis mesos

Una dada important: es poden congelar! Encara que ha d'advertir-se que, després de descongelar-les, aquestes poden estar una mica toves, per la qual cosa es recomana no menjar-les soles, sinó utilitzar-les per fer batuts, pastissos o melmelades, per exemple. Abans de posar-les al congelador, hem de rentar bé les maduixes, tallar els fulls verds i assecar-les amb un tovalló. El temps màxim que poden estar al congelador és sis mesos.

Classificació de les maduixes

Família de rosàcies i gènere de les fragaries, es diu que existeixen més de mil varietats d'aquesta planta. Els que saben molt d'això solen simplificar la seva classificació en tres grans grups:

  • Maduixeta de bosc: de sabor dolç i intens, és la més petites d'elles i el seu interior és de color blanc.
  • Maduixa conreada: de mida més gran que la maduixa de bosc es considera pitjor en sabor i qualitat.
  • Maduixot: és la varietat més conreada a Espanya i la que acapara la major part dels lineals de maduixa a les fruiteries. La seva mida és la més gran en relació amb la resta de maduixes i el seu interior presenta un viu color vermell.
Maduixes del bosc
Maduixes del bosc / Font: Unsplash

Escollir les maduixes: alguns aspectes claus.

Color i mida

Les maduixes han de ser vermelles de manera uniforme: les parts blanques o verdes indiquen una fruita que encara no és madura i, per tant, no és gaire dolça. En canvi, la mida no és tan important: les varietats que avui es conreen tenen un sabor similar, ja es tracti de maduixes petites o frutillons.

Cura amb les safates

Turgents, sense danys, amb un color brillant i la tija unida a la fruita: aquesta és la forma en què s'han de presentar a la vista les millors maduixes. També és important controlar tot el contingut de les safates petites, i si hi ha fruites macades o pitjor, amb una mica de floridura, millor canviar d'envàs. Una sola maduixa en aquest estat farà que totes els altres es deteriorin molt ràpidament.