El restaurant de la Mola, un dels més emblemàtics de Catalunya, es troba entre l'espasa i la paret. La Diputació de Barcelona no pot renovar la concessió de l'establiment per motius burocràtics, i el futur del restaurant és, a hores d'ara, incert. Un indret mític al capdamunt del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac on només es pot arribar a peu i al qual el menjar es puja carregat en mules.

Una concessió improrrogable

La concessió de l'espai La Mola s'acaba el febrer de 2024, data en què si res no canvia, el restaurant més alt del Vallès haurà d'abaixar la persiana. La Diputació de Barcelona ha certificat els rumors que des de feia uns dies vagaven per les xarxes sobre el possible tancament del restaurant. L'administració ha anunciat que, malgrat que ara és impossible renovar la concessió, treballarà amb entitats i administracions del territori per trobar un futur alternatiu al tancament del restaurant. L'alcalde de Terrassa, que s'ha pronunciat a les xarxes, ja ha iniciat converses amb la Diputació per treballar plegats en una solució al problema. Un restaurant en perill d'extinció que porta 57 anys en funcionament i al qual només es pot fer arribar el menjar en mules de càrrega. Ni automòbils ni bicicletes tenen l'entrada autoritzada a l'espai natural, per tant, l'única manera per fer-hi arribar menjar és amb un mètode tan vell com el mateix establiment.

La Diputació de Barcelona no pot renovar la concessió de l'establiment per motius burocràtics, i el futur del restaurant és, a hores d'ara, incert

Crit d'alerta dels restauradors

Gemma Gimferré, responsable del restaurant La Mola, ha publicat un escrit en què demana el suport de les entitats per evitar el tancament del restaurant: "estem buscant el suport de polítics, alcaldes i amics que no creuen en el fet que si es tanca el restaurant {...} ningú vigilarà pel bon estat del monestir del segle X". El restaurant, en funcionament des de fa més de mig segle, duu a terme una tasca que va més enllà de donar menjar als clients. Les persones que viuen i treballen al monestir (amb més de 20 llocs de treball i 2 persones empadronades a la mateixa església), són les encarregades de cuidar l'entorn per on passen fins a 300.000 visitants al cap de l'any. Turistes provinents d'arreu de Catalunya, però també de l'estranger, que deixen una reguera de feina que algú s'ha d'encarregar d'assumir: netejar els camins, recollir la brossa o buidar els lavabos són només algunes de les tasques que eviten la degradació d'un patrimoni, el del monestir benedictí, que acumula més de 1000 anys d'història.

Vista des de l'interior del restaurant - Àlbum de fotos La Mola
Vista des de l'interior del restaurant - Àlbum de fotos La Mola

Mig segle de gastronomia

Pujar el menjar en mules fins al restaurant té un cost. No només de diners sinó sobretot de temps i d'esforç. I malgrat la difícil situació geogràfica en la que es troba el restaurant, l'oferta gastronòmica que ha ofert els últims 57 anys és del tot inèdita al país. Un menú amb més de 10 primers a escollir, una selecció de botifarres amplíssima i més d'una desena de tipus de carn a escollir de segon. Postre, pa i vi inclosos, i tot per un preu de 33 €. Un preu car? Segurament, si es no es tractés d'una joia medieval enfilada a dalt de tot d'un turó enmig d'un parc natural, situat a més de 1000 metres d'altitud.

El menú el complementa una variada oferta de plats a la carta que van des dels entrants freds (com l'escalivada o l'espardenya) fins a la carn a la brasa (com els peus de porc o l'entrecot) passant per una selecció de verdures, postres i carta de vins. I tot, absolutament tot, puja al llom d'una mula. Des de la primera fruita fins a l'última ampolla de vi.

Gemma Gimferré, responsable del restaurant La Mola, ha publicat un escrit en què demana el suport de les entitats per evitar el tancament del restaurant

De la Barceloneta a Sant Llorenç del Munt

El restaurant va obrir portes als anys 60 quan els pares dels actuals propietaris, Gemma i Xavi Gimferrer, es van mudar del seu pis de la Barceloneta arran de mar, al capdamunt del turó de Sant Llorenç del Munt, on van obrir el restaurant de La Mola. Eren altres temps, però el negoci rutllava bé. Hi venien alguna peça de carn i oferien menjar als excursionistes que freqüentaven la zona. Mig segle després, amb la segona generació al capdavant, el restaurant rep cada vegada més clients (300.000 al cap de l'any) i té el relleu garantit. Si mai tanca el restaurant de La Mola, no serà per falta de clients ni per ganes de seguir el negoci, sinó per un infortuni que encara ara són a temps de solventar.