És pensar en barbacoa i al cap se'ns venen imatges de carns (gairebé sempre vermelles), embotits, algunes verdures (no sempre) i notem com la nostra boca comença a salivar i l'estómac a cruixir. Això sí, els qui són més llaminers i no perdonen un dolç al final d'un àpat, sobretot si parlem d'un pla especial o un dia de festa, sempre es queden amb ganes de més i el normal és conformar-se amb aquests dolços que algun convidat porta i als quals no se'ls dona gaire importància perquè el plat fort és tot el que ha sortit de les brases.

Postres a la barbacoa: per què no?

Aquest panorama tan trist per als amants del dolç ha canviat i no perquè s'hagi inventat unes postres noves, amb ingredients rars i una forma de preparació complicada. Les noves postres, de les quals cada vegada en parla més gent i que s'han fet viral en xarxes socials, tenen una base que tots coneixem, el tradicional xuixo. Aquest deliciós i contundent dolç, elaborat amb una massa fina que es fregeix en abundant oli calent per després omplir-lo de crema, forma ja part de la llista de la compra de qualsevol barbacoa de nivell.

Xuixo fet a la barbacoa Foto Instagram
Xuixo fet a la barbacoa / Foto: Instagram

Tots els qui segueixen @alpuentejuan l'han vist preparar aquest típic dolç, l'origen del qual trobem a Girona. I també se'ls haurà fet la boca aigua amb els seus vídeos sobre la BBQ Clandestina, esdeveniment amb què tot amant de la bona taula somia. Aquest famós xurrer que triomfa amb els seus xurros i amb els seus vídeos en xarxes socials, ha explicat un dels grans secrets d'aquest esdeveniment gastro, la recepta de les postres.

La versió senzilla i la 2.0

La versió senzilla és tan fàcil que la pots provar tu mateix a la següent barbacoa. Només has de comprar uns bons xuixos i assegurar-te que li donen una segona passada pel sucre perquè s'impregnin bé. Aquest sucre serà la clau de l'èxit, ja que en entrar en contacte amb la calor del foc es caramel·litzarà i li donarà al xuixo un toc torrat que el converteix en irresistible.

Així l'ha denominat el mateix Juan Alpuente i és que es tracta d'una volta més a un clàssic. Ha estat @xavierxeff qui ha ideat el xuixo thai. Una fusió explosiva que no pots deixar de provar. El va preparar en l'última edició de les Barbacoes Clandestines i va ser tot un èxit, tant que ja s'ha convertit en les postres més buscades i aplaudides pels seus seguidors. La base és la mateixa, un xuixo. Aquest s'amara amb salsa teriyaki i se li afegeix una capa de cacauet picat amb xilis de Jalapa, una mica de sal Maldon i unes gotetes de llima. Després, òbviament, es passa per la graella. Una transformació total amb un resultat més que espectacular. T'hi atreveixes?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!