Aquest dijous s’ha presentat la setzena edició del prestigiós Premi Vila Viniteca de tast per parelles, una convocatòria consolidada i imprescindible per als amants del vi. L’acte ha tingut lloc al restaurant Gresca, on els amfitrions, Quim Vila i el seu soci Siscu Martí, han dirigit unes paraules als assistents exhibint el nou cartell d’enguany, obra del dissenyador José Antonio Roda.

El certamen és tot un èxit, com ho demostra el rècord de participació d'enguany, que ha arribat a les 120 parelles de tastadors, que hauran d’encertar el país d’origen, la zona geogràfica, l’anyada, el tipus de raïm, l’elaborador i la marca del vi, que ràpid està dit! El concurs està dotat amb 40.000 € de premi i tindrà lloc el 3 de març a la Casa Llotja de Mar de Barcelona, on es pot assistir com a públic i així també poder gaudir de vins de més de quaranta cellers i d’un tast de formatges, per allò de no passar gana.

qUIM COPA

Ambient presentació Tast per parelles Vila Viniteca 2024 


La presentació s’ha fet amb un dinar de germanor que ha transcorregut en un ambient distès, on els convidats havíem d’endevinar quins vins ens donaven a tastar. I així, amb més bona intenció que encerts, ens han tingut entretinguts i hem pogut adonar-nos de com és de difícil realment identificar un vi solament olorant-lo i tastant-lo. Faig espòlier: gairebé ni un en vam encertar! Val a dir que els participants es preparen durant mesos per aspirar al premi i en molts casos necessiten anys de preparació i estudi, molts tastos, moltes ampolles i molta concentració per diferenciar a ulls clucs un montsant d’un bordeusuna syrah d’una garnatxa o un vi jove d’un altre que porti uns quants anys en bota.

ampolles

Selecció de vins per a l'ocasió 


El dinar que ens han ofert el Rafa i la Mireia és per emmarcar. El full de cebes eriçó; la torrada de verat, mantega i fines herbes, i el biquini de camagrocs amb comté ha fet emmudir tota la taula, que hem acompanyat amb un Larmandier-Bernier Vieille Vigne du Levant Grand Cru Extra-Brut 2013. 

carxofa

Carxofa amb tòfona i cúrcuma. Restaurant Gresca / Foto: Víctor Antich


La royal de gamba i cañaílla en vinagreta és de traca i mocador, i la reguem amb un Can Ràfols dels Caus blanc. I amb la carxofa amb tòfona i cúrcuma hem plorat d’alegria, en aquest cas, de la mà amb un F.X. Pichler Grüner Vetliner Dürnsteiner 2017.

Ravioli

Ravioli de cervell, tòfona i mantega. Restaurant Gresca / Foto: Víctor Antich


El ravioli de cervell, tòfona i mantega és un clàssic del Gresca que anava regat amb un Frank Cornelissen Munjebel Bianco 2020; el llamàntol en fricassé, amb un Pazo Barrantes Gran Vino de Guarda La Comtesse 2018, i la sella de cabirol l’han aparellat amb un espectacular Château Cos d’Estournel 2011.

cabirol
Sella de cabirol. Restaurant Gresca / Foto: Víctor Antich


Finalment, hem tancat l’àpat amb un pastís de xocolata i el choux de vainilla de Madagascar, que són una meravella; i us faig saber que aquesta vegada quasi hem encertat el Toro Albalá Pedro Ximénez Convento Selección 1974.

M’acomiado de tothom i ens emplacem a trobar-nos el 3 de març a la Llotja de Mar per animar els participants i gaudir d’una jornada entre amics amb els millors vins i formatges. A reveure!