Imagina't que estàs a casa teva i reps la visita sorpresa d'uns amics. A la nevera només hi tens un parell de cerveses perquè la resta les tens guardades al rebost, però de sobte has de saciar la set de sis persones amb ganes de cervesa freda. Podries deixar les ampolles, o llaunes, durant una estona al congelador, però fer esperar els convidats no és gaire cortès. Per solucionar aquest problema, avui et portem la manera més eficient per refredar la cervesa calenta i tenir-la llesta en menys de cinc minuts.

Científicament comprovat

El youtuber i divulgador científic, José Luis Crespo, més conegut a les xarxes com a Quantum Fracture, és un físic que ha demostrat científicament quin és el millor mètode per refredar la cervesa en menys de cinc minuts. Per fer-ho, ha refredat la cervesa seguint tres dels mètodes més populars d'internet i ha conclòs que donar voltes a la cervesa submergida dins un cubell amb aigua, gel picat i sal és la manera més eficient de refredar una ampolla o una llauna.

Els experiments que realitza en Crespo parteixen de la base que les cerveses estan a una temperatura ambient de poc més de vint graus. L'objectiu de les proves és aconseguir baixar la temperatura de la cervesa fins als quatre graus, una temperatura que es considera òptima per al consum de la beguda. Parlem de cervesa (sigui amb alcohol o sense) perquè és un dels productes més populars de l'estiu, però aquests mètodes podrien funcionar igual amb refrescos o begudes d'un altre estil.

El primer mètode consisteix a embolcallar la cervesa amb paper de cuina humit i posar-la al congelador. De tots els mètodes provats, aquest és el menys eficient. A banda de necessitar un congelador (fet que impossibilita refredar les cerveses fora de casa), la utilització del paper humit no accelera el procés de refredament. El segon mètode consisteix a submergir la cervesa en un cubell amb aigua, gel picat i sal. Es tracta, sens dubte, d'un mètode eficient, ja que la temperatura baixa per sota dels quatre graus al cap de deu minuts.

cervesa / Foto: Pexels
Una cervesa ben freda és la beguda preferida de molta gent a l'estiu. / Foto: Pexels

El mètode definitiu

La millor manera de refredar la cervesa és una versió semblant a l'últim mètode que hem vist: posar les cerveses en aigua amb gel picat i sal, però en comptes de deixar-les quietes, els has de donar voltes. Mantenir els recipients en constant moviment és una mica més feixuc, però accelera molt el procés de refredament. En menys de cinc minuts la temperatura baixa ràpidament fins als quatre graus òptims per al consum.

En aquesta mescla, el gel s'encarrega de fer baixar la temperatura, l'aigua permet una major superfície de contacte amb l'ampolla i la sal baixa el punt de congelació de l'aigua, fet que permet tenir aigua en estat líquid per sota dels zero graus. Es tracta d'un mètode excel·lent per a refredar cervesa en ampolles de vidre, però que segurament serà encara més ràpid si ho fas amb llaunes d'alumini.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!