L'alvocat s'ha convertit en un dels aliments més populars dels últims anys, present tant en esmorzars saludables com en amanides, torrades o fins i tot postres. El seu sabor cremós i la seva versatilitat l'han fet imprescindible a la cuina, però el curiós és que molt poca gent sap realment com es diu l'arbre del qual procedeix. No es tracta simplement d'“arbre d'alvocats”, com molts podrien pensar, sinó que té un nom molt més antic i amb arrels en les cultures precolombines. Conèixer-lo ens connecta no només amb la fruita, sinó també amb una part de la seva història i tradició.

Com es diu l'arbre que fa els alvocats?

L'arbre que fa alvocats rep el nom de persea americana, encara que en molts llocs se'l coneix també com a alvocater. Aquest curiós nom, que passa desapercebut per a la majoria, és en realitat el que utilitzen els botànics i especialistes per referir-se a aquesta espècie originària de Mesoamèrica, una zona que avui correspon principalment a Mèxic i Amèrica Central. Allà l'alvocat ja era consumit i conreat fa milers d'anys, molt abans que arribés a Europa després de la colonització. El seu nom científic, “persea americana”, reflecteix precisament aquesta combinació entre tradició ancestral i reconeixement modern al món científic.

L'alvocat acaba de madurar després de recollit de l'arbre / Foto: Unsplash

L'alvocater és un arbre de fulla perenne que pot assolir més de vint metres d'altura en condicions favorables, encara que en cultius sol mantenir-se més baix per facilitar la recol·lecció. Els seus fulls són grans i d'un verd intens, i les seves flors, encara que petites i discretes, compleixen un paper fonamental per a la pol·linització i la producció de fruits. Resulta curiós que un arbre tan imponent i frondós doni lloc a una fruita tan delicada i apreciada, el temps de maduració del qual, a més, és molt particular: l'alvocat no acaba de madurar en l'arbre, sinó que ho fa després de ser aconseguit.

L'alvocater és un arbre molt prominent per a una fruita tan delicada i apreciada

Més enllà de la botànica, l'alvocater és també un símbol cultural a molts països llatinoamericans. A Mèxic, per exemple, l'alvocat s'ha integrat a plats icònics com el guacamole, i el seu cultiu és tan important que el país és el principal productor i exportador mundial. El nom “persea americana” pot sonar fred o tècnic, però en realitat amaga darrere un patrimoni enorme, amb segles d'història i una forta càrrega d'identitat gastronòmica. És un clar exemple de com la ciència i la tradició poden conviure en un mateix fruit.

Alguns plats l'ingredient principal dels quals és l'alvocat s'han convertit en símbols nacionals / Foto: Unsplash

Saber que l'arbre de l'alvocat es diu persea americana ens recorda que fins al més quotidià pot tenir un rerefons inesperat i fascinant. La pròxima vegada que tallis un alvocat per a les teves torrades, potser et ve al cap aquest nom científic tan peculiar, i apreciaràs una mica més la història que hi ha darrere d'aquesta fruita. Al final, no es tracta només de gaudir del seu sabor, sinó d'entendre d'on ve i com un arbre tan especial ha conquerit paladars a tot el món.

Aquest article ha estat elaborat amb l'ajuda de ChatGPT i supervisat per un periodista d'Elnacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!