El col·lectiu VIDA és una agrupació de productors de vi del Penedès que va néixer l'any passat amb l'objectiu de donar a conèixer els petits agricultors i elaboradors del territori. Un col·lectiu jove que creix de mica en mica i que ara es presenta al públic de la capital durant les jornades de la Barcelona Wine Week.

Defensar el territori des de l'arrel

Més d'una vintena de cellers del Penedès conformen el col·lectiu VIDA, una iniciativa que va néixer l'estiu de l'any passat amb un objectiu molt clar: defensar els petits productors de vi de la comarca i posar en valor la tasca dels agricultors del Penedès. En total són 25 cellers, 6 dels quals són nous i s'han presentat aquesta setmana en el marc de la BWW.

Fer vi s'ha convertit en una ciència

La raó de ser del col·lectiu VIDA és donar a conèixer un Penedès del qual no es parla. L'altra cara d'una moneda, la de les famoses i grans empreses vinícoles del país, en la qual hi conviuen desenes de petits elaboradors locals. Cellers amb consciència ecològica que han decidit associar-se per a ser més forts i per a fer arribar la seva filosofia més lluny. Tan lluny que alguns dels membres de VIDA són de l'altra banda de l'Atlàntic. Gent del Penedès, però també gent de Navarra o dels Estats Units que han arrelat al paradís vinícola català per a quedar-s'hi i cultivar un projecte que només ha fet que començar.

Reivindicar l'ofici

L'ofici del vi, des de la vinya fins a l'ampolla, és una feina cada vegada més tecnificada. Fer vi s'ha convertit en una ciència que ha permés elaborar vins, cultivar varietats de raïm i optimitzar els processos productius fins a límits mai vistos. Però l'especialització i la mecanització del camp han fet perdre l'ànima d'un ofici mil·lenari que de vegades necessita retrobar els origens.

El vi ecològic és només el primer pas per transformar un sector que pretenen capgirar de dalt a baix

Un dels fonaments de VIDA és elaborar vi de forma artesanal. En comptes d'explotar el territori, els cellers del col·lectiu són un element més de l'ecosistema i elaboren vi respectant el paisatge, els viticultors i els consumidors dels seus vins. Tots els cellers elaboren vi ecològic, però també assenyalen que cal anar més enllà. El vi ecològic és només el primer pas per transformar un sector que pretenen capgirar de dalt a baix. No per capritx, sinó per necessitat. Amb sequeres cada vegada més intenses i freqüents, repensar la manera com fem vi és l'única manera de preservar l'essència i la dignitat del territori.