Si hi ha un producte essencial que mai no pot fallar a les cuines de qualsevol casa, aquest és l'oli d'oliva. Els atributs i propietats nutricionals de l’oli d’oliva verge han fet evident que és un aliment que ha de formar part de la nostra alimentació diària, sigui per amanir un enciam, per fer un plat de pa amb tomàquet o per afegir-n'hi un raig sobre un tall de peix. És un aliment cardiosaludable, amb molta energia i vitamina E i, a més, conté compostos que aporten propietats antioxidants molt beneficioses per a la nostra salut.

A Catalunya existeixen fins a cinc olis amb característiques diferencials pel seu origen que estan catalogats amb el segell Denominació d'Origen Protegit (DOP) que els classifica com a productes 100% catalans, ja que totes les fases de producció, transformació i elaboració s'han dut a terme íntegrament en el territori català. Els olis s’adapten molt bé al sistema de denominacions d’origen que va néixer per protegir i identificar vins. És per aquest motiu que els primers productes agroalimentaris no vínics, en ser emparats per una DOP, van ser els olis d’oliva. Seguidament, et portem tot el que necessites saber sobre aquests cinc productes DOP.

Les Garrigues (DOP)

Precisament, el primer oli d'oliva en ser denominat DOP va ser l'oli de la zona de les Garrigues. La DOP les Garrigues és la denominació més antiga de l'Estat espanyol. Es va crear l’any 1975, amb el nom de Borges. Es tracta d'un oli d’oliva verge extra de les varietats arbequina (≥90%) i verdiell. L’oliva arbequina és la que dona personalitat a l’oli de la DOP. Els olis del començament de la collita són afruitats, de color verdós, amb més cos i sabor ametllat amarg. A mesura que la recol·lecció avança, se n’obtenen olis de color groc, més fluids i de sabor dolç.

Oli les Garrigues
Oli les Garrigues

Aquest és un territori amb una gran tradició en l'elaboració d’oli a Catalunya. Situada al sud de la província de Lleida, la zona de producció és, sobretot, cultura i tradició. Es comprova passejant per aquests camps i pobles de la comarca de les Garrigues, el sud del Segrià i el sud de l’Urgell, comarques que conformen la zona geogràfica de la Denominació d’Origen Protegida les Garrigues. Els pagesos de la DO les Garrigues han fet de l’oli de l’oliva arbequina verge extra una forma de vida. Una forma d’entendre i estimar el seu paisatge perquè tothom pugui gaudir del sabor de la seva terra. La zona, per tant, s'estén per la comarca de les Garrigues i els municipis del sud del Segrià i l'Urgell.

Oli de l'Empordà (DOP)

Segons les fonts històriques i diverses excavacions arqueològiques portades a terme, el cultiu de l’olivera i la producció d’oli d’oliva es coneix des de fa més de 2.500 anys. A l’Empordà s’ha pogut associar arqueològicament a les civilitzacions grega i romana. Fins i tot es diu que la zona d’Empúries podria haver estat proveïdora d’Atenes. Estem parlant d'un oli d’oliva verge extra de tres varietats autòctones i exclusives de la zona de la DOP (argudell, curivell i llei de Cadaqués) i una de tradicional (arbequina) que es cultiva a la zona des de fa més d’un segle.

Oli de l'Empordà
Oli de l'Empordà

La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l’oli. Són olis que varien d’un color groc palla a verd. Són equilibrats de fruitat verd d’intensitat mitjana, i presenten en boca un amarg i picant de tipus mitjà. Entre altres descriptors secundaris, presenten aromes que normalment recorden a l’herba acabada de tallar o a nous.  Les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, tres municipis limítrofs del Pla de l’Estany i cinc municipis del Gironès són els elaboradors i productors d'aquest tipus d'oli.

Oli de la Terra Alta (DOP)

A la zona de la Denominació d'Origen Protegit, l’olivera té no només una importància econòmica i productiva sinó també una gran rellevància paisatgística. L’extensió del cultiu de l’olivera a Catalunya, i particularment a la comarca de la Terra Alta, s’ha d’atribuir als àrabs. Tant és així que la paraula ‘almàssera’ és una clara referència a aquest origen. Es tracta d'un oli d’oliva verge extra obtingut de les varietats empeltre, morruda, farga i arbequina, sent l’empeltre la principal i que dona personalitat a l’oli.

Oli de la Terra Alta
Oli de la Terra Alta

La DOP Oli Terra Alta compta amb diversos elaboradors d’oli verge extra. Aquests elaboradors ofereixen un ampli ventall de productes per tal de conèixer i tastar les diferents varietats admeses dins la DOP. A principi de campanya són olis verds o groc verdosos de gust afruitat que, a mesura que avança, esdevenen grocs amb matisos que van del groc pàl·lid al groc “or vell” i un gust lleugerament dolç. Presenten connotacions aromàtiques que recorden a l’ametlla o a la nou. Més enllà de la comarca de la Terra Alta, tres municipis de la Ribera d'Ebre també cultiven aquest oli.

Oli del Baix Ebre-Montsià (DOP)

El Baix Ebre i el Montsià són dues de les comarques amb més tradició oleícola de Catalunya i on es troben les plantacions d’oliveres més antigues de Catalunya, amb presència d’arbres mil·lenaris en molts indrets. Són olis d’oliva verge extra de 3 varietats autòctones, la morruda (o morrut), la sevillana i la farga. La zona se centra en les comarques del Baix Ebre i Montsià.

Oli del Baix Ebre Montsià
Oli del Baix Ebre-Montsià

D’aspecte són olis nets, transparents, sense vels ni terbolesa. El color varia segons l’època de la recol·lecció i la zona de producció, des de groc verdós a groc daurat. Són olis saborosos i molt aromàtics, amb sabor afruitat al principi de la campanya i lleugerament dolç a mesura que aquesta avança. Al paladar les connotacions dolces recorden la poma, l’ametlla verda i el plàtan i aquest gust equilibrat dolç conviu amb tocs lleugers d’amargs i picants.

Siurana (DOP)

Es tracta d’una DOP de les més antigues i molt prestigiosa creada a finals de la dècada dels anys setanta. És la indicació geogràfica (DOP i IGP) catalana amb més productors i de les de major superfície cultivada. Es cultiva un tipus d'oli d’oliva verge extra de la varietat arbequina (≥90%), però també hi pot haver presència de rojal i morruda. Es diferencien dos tipus d’oli segons el moment de la collita. A l’inici, són olis verdosos afruitats, amb cos i sabor ametllat amarg. A mesura que avança la recol·lecció, passen a ser grocs, més dolços i fluids.

Oli Siurana
Oli Siurana

Les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, el Priorat, el Tarragonès i gran part de la Ribera d’Ebre són les encarregades de produir aquest oli, unes zones privilegiades pel seu clima amb hiverns suaus i estius secs i càlids. D'aquests territoris neix l'oli d'oliva verge extra DOP Siurana: un equilibri entre la natura i l'art. L'oliva arbequina, el conreu de la terra, la collita just al moment i tot el coneixement de pagesos i moliners fan possible un producte únic, autèntic segell d'aquesta terra.