Ningú no posa en dubte que la gastronomia és un món canviant. Totes les tècniques creades en l'última dècada eren inimaginables fa escassos anys. Així com és impensable saber què ens presentarà la cuina d'aquí a uns anys. De moment, però, hem de parar molta atenció a la nova creació culinària que s'ha presentat aquesta setmana a Europa, concretament al Science Center Nemo, un museu de ciències dels Països Baixos.

La mandonguilla més original del món

Així doncs, a Amsterdam s'ha mostrat una mandonguilla gegant feta amb carn cultivada amb l'ADN d'un mamut llanós extingit. La mandonguilla més especial i original del món va ser creada per l'empresa australiana de carn cultivada Vow, que va dir que volia que la gent parlés de la carn cultivada, destacant-la com una alternativa més sostenible a la carn real. Com que la seqüència d'ADN del mamut obtinguda per Vow tenia alguns buits, s'hi ha inserit, a més, ADN d'elefant africà per completar-lo.

"Volíem crear alguna cosa que fos totalment diferent de tot el que els consumidors poden obtenir ara", ha manifestat el cofundador de Vow, Tim Noakesmith. Ha afegit que un motiu addicional per seleccionar aquest animal prehistòric, és perquè els científics creuen que l'extinció del mamut va ser causada pel canvi climàtic. "Ens enfrontem a un destí similar si no fem les coses de manera diferent", ha conclòs Noakesmith.

Un aliment per canviar el món

Les restes de mamuts llanosos, amb pelatge i teixit encara intacte, es troben regularment enterrades al permagel àrtic. El seu descobriment ha permès als científics seqüenciar el genoma del mamut i conèixer detalls intrigants sobre la vida d'aquests gegants extints de l'Edat de Gel. Ara, part d'aquesta informació s'està utilitzant per fer créixer una aproximació de carn de mamut en un laboratori.

Vow, una empresa emergent australiana de carn cultivada, ha fet el que descriu com una mandonguilla de mamut. L'objectiu del projecte, segons l'empresa, és cridar l'atenció sobre el potencial de la carn cultivada per fer que els hàbits alimentaris siguin més respectuosos amb el planeta. La mandonguilla s'ha incorporat aquesta setmana a la col·lecció del Rijksmuseum Boerhaave, un museu de ciència i medicina dels Països Baixos. "Hem de començar a repensar com obtenim el nostre menjar. La meva esperança més gran per a aquest projecte és que molta més gent arreu del món comenci a sentir parlar de carn cultivada", ha assegurat James Ryall, director científic de l'empresa australiana.