Investigadors australians han descobert que un bolet comestible, conegut popularment com greixa d'agulles (Hericium erinaceus), va bé per millorar la memòria o per evitar perdre-la. I atenció perquè això obre la porta a un possible avenç important per prevenir l'Alzheimer. Aquest bolet, en perill d'extinció i també conegut com bolet carner, eriçó o barbeta de cabra, millora el creixement de les cèl·lules del cervell i també la memòria. Així ho indiquen els primers assajos preclínics liderats pel doctor Frederic Meunier i el seu equip de l'Institut del Cervell de Queensland.

👨‍🍳 El braó més deliciós de Barcelona: la recepta del millor restaurant de cuina casolana

 

Greixa d'agulles Flick
Greixa d'agulles, el bolet comestible que millora la memòria / Foto: Flick

Greixa d'agulles, un bolet boníssim i amb moltes propietats

El bolet greixa d'agulles és un autèntic prebiòtic natural. Porta molta fibra, proteïnes i minerals importants per al nostre organisme com el seleni, el germani i el zinc. A banda d'anar molt bé per millorar la memòria, també és molt bo per millorar els problemes digestius. És un bolet molt apreciat en la gastronomia. L'estudi ha estat publicat per la revista Journal of Neurochemistry i assegura que el greixa d'agulles facilita les projeccions neuronals de manera que s'estenen i es connecten a altres neurones amb més facilitat. L'extracte d'aquest bolet fa que les cèl·lules del cervell connectin amb molta més facilitat amb altres neurones. Així ho ha demostrat aquest estudi que és molt esperançador de cara a un futur bastant immediat. La medicina tradicional xinesa ja fa anys i panys que utilitza aquest bolet per millorar diversos aspectes de la salut. Ara, però, acabem de saber que el mateix bolet pot ser clau per millorar la memòria i, fins i tot, per plantar cara a l'Alzheimer. Ramón Martínez-Marmol, coautor de l'important estudi, assegura que gràcies al resultat d'aquesta investigació es podrien tractar trastorns cognitius neurodegeneratius com, per exemple, l'Alzheimer.

Hericium erinaceus bolet arbre Viquipèdia Commons
Greixa d'agulles (Hericium erinaceus), bolet molt apreciat en la gastronomia amb excel·lents propietats / Foto: Viquipèdia

Fàcil de cultivar a casa: prohibit collir-la al bosc

El bolet greixa d'agulles es pot cultivar fàcilment a casa. De fet està prohibit agafar-lo al bosc perquè és una espècie amenaçada i en perill d'extinció. A internet trobaràs diverses ofertes per comprar el substrat que facilita el creixement d'aquest excel·lent bolet. La seva carn blanca és exquisida. Té un gust afruitat i comprant el substrat aconseguiràs la primera florida i, per tant, la primera collita, al cap de pocs dies.

bolet melena de león Viquipèdia Commons
El bolet greixa d'agulles està en perill d'extinció però és molt fàcil cultivar-lo a casa / Foto: Viquipèdia