Aquest dilluns 30 de gener se celebra el Dia Internacional del Croissant, un dels dolços preferits del públic més pastisser. Es tracta d'una data que té la finalitat de dotar de més rellevància i notorietat, si és possible, una pasta que s'arriba a consumir a totes hores del dia. Aquest dilluns, doncs, és un bon motiu per canalitzar el forner interior de cadascú i dir sí a aquestes delícies de mantega!

El millor croissant d'Espanya és a Barcelona

Però per tastar els millors croissants del món no és necessari anar a França o a cap altre país. A Barcelona, de fet, tenim el millor croissant d'Espanya, concretament a la pastisseria Canal. El Concurs del Millor Croissant Artesà de Mantega d'Espanya 2022 així ho va determinar l'octubre passat. La pastisseria, fundada l’any 1970, ja va guanyar el concurs Millor Croissant Artesà de Mantega l’any 2016 i el 2019. Amb establiments al carrer Muntaner i Calvet, innoven en la tradició, elaborant brioixeria i pastisseria clàssica i contemporània a la vegada.

La feina de Toni Vera –amb estudis de química i encarregat dels croissants de la Pastisseria Canal– es va imposar a la de 53 establiments més, totes pastisseries de primera línia. En declaracions a ElNacional.cat, Vera ha detallat que per aquest dilluns volen "oferir un assortit de croissants i fer una volta al concepte del producte, transformant una exposició de pastissos en croissants". El pastisser ha explicat que els croissants que el públic trobarà per a aquesta celebració a les seves confiteries seran de festucs, vainilla galeta, lemon pie, gerds, poma al forn, praliné i banyats per fora en xocolata 70% cacau.

Millor Croissant Espanya 2022 Pastisseria Canal / Foto: @CanalPastis
Millor Croissant Espanya 2022 Pastisseria Canal / Foto: @CanalPastis

"Després de guanyar el premi al millor croissant de l'Estat aquest 2022, la pastisseria Canal ha viscut un auge de gent nova. Clients que no en coneixien i que, un cop apareixes als mitjans de comunicació, vol venir a tastar el nostre producte", ha afirmat Toni Vera. "Després dels guardons de les altres edicions, així com la darrera, hem passat de fer 250 croissants al dia, a fer-ne més de 1.200", ha reconegut el pastisser. De cara a possibles futurs canvis del croissant, Vera ha subratllat que "el resultat és molt bo i, per tant, no cal canviar allò que funciona", però sí que ha matisat que "tot i que no canviarem cap ingredient, sí que podem fer alguna variació tècnica a l'hora d'elaborar el producte". 

Origen vienès

El croissant, però, és un producte que amaga un origen ben sorprenent. Tot i que la majoria de nosaltres el coneixem com una especialitat francesa, el croissant es va originar a Àustria amb el nom de "kipferls". Maria Antonieta d'Àustria va introduir per primera vegada la pastisseria austríaca a França quan es va casar amb la família reial i va demanar el pastís senzill en forma de mitja lluna de la seva terra natal. Els forners francesos van crear versions més elegants de "kipferls" i així va néixer el croissant. A França, el croissant s'ha sofisticat, influenciat per l'estil de cuina del seu país. En el seu nivell més bàsic, és una mena de pastisseria d'esmorzar frugal, feta de paté feuilletée (farina suau de farina, llevat, mantega, llet i sal).