El Nadal, si bé és una època vacacional molt especial des del punt de vista familiar i social, pot comportar riscos per a la nostra salut, a causa de la freqüència amb què, durant aquests dies, els hàbits saludables són substituïts per costums molt menys convenients: des d'un augment del consum de l'alcohol i el tabac, a l'abandonament de l'exercici físic o la ingesta de menús i aliments hipercalòrics.

En general, en aquestes dates, ens decantem per menús i receptes més elaborats, que sovint inclouen en la seva composició salses o ingredients rics en greixos i sucres. Igualment, són freqüents els dolços i les postres, així com els aperitius abans de menjar que inclouen fregits o còctels, poc recomanables.

Per Nadal ens decantem per menús i receptes més elaborats

Però amb el nou any, són moltes les persones que decideixen fer un gir a la seva dieta. Si és el teu cas, et donem alguns consells bàsics per cuidar-se de la teva alimentació des d'ara mateix:

1. Inclou fruites i verdures tot el dia

Des de sempre s'ha dit que les fruites i verdures són indispensables per a una dieta sana. I és 100% cert. Però per poder prendre aquests aliments de forma recomanada, el millor és tenir en compte el següent:

  • Vegetals: Han de formar sempre part dels teus àpats. De fet, es recomana que la meitat del teu plat contingui vegetals.
  • Fruites: Has de prendre-les també diàriament, però es recomana prendre-la en l'esmorzar i entre hores. Evita-les com a postres, perquè són molt riques en sucres simples.
Vegetals
Vegetals / Font: Unsplash

2. El plat intel·ligent per aprendre a menjar bé

Controlar les racions és, també, essencial perquè puguis menjar de forma sana. De fet, existeix un «plat intel·ligent» que consisteix a dividir les porcions dels menjars de la següent manera:

  • 50% vegetals
  • 20% proteïnes
  • 20% carbohidrats complexos
  • 5% greixos bons (oli, oliva, alvocat, salmó, etc.)

3. Planifica el teu menú setmanal i la teva compra

Quantes vegades has anat a la nevera i has pensat «I avui què menjo»? És una cosa molt comuna i, això, pot fer que acabis cridant a un restaurant de menjar ràpid o preparant-te qualsevol menjar precuinat. El millor és que et dissenyis un menú setmanal, que sigui equilibrat i en el qual, un dia de la setmana, tinguis més llibertat (per exemple, dissabte o diumenge). Aquest menú t'ajudarà a saber què menjar i què sopar cada dia, així com a dissenyar un menú saludable i, per descomptat, tenir la llista de la compra llesta cada setmana.

Compra
Compra / Font: Unsplash

4. La importància de beure aigua

I per descomptat, quan mengem hem de, també, acompanyar els nostres àpats amb aigua. Fa uns anys va sorgir una llegenda urbana que deia que beure aigua menjant engreixa. Error. No s'engreixa. L'aigua no té calories, per tant, desterrem aquest mite ara mateix. Hem d'acompanyar els nostres àpats amb aigua i, de fet, es recomana prendre 2 litres diaris perquè el nostre cos estigui ben hidratat, per eliminar l'acumulació de toxines i per evitar la retenció de líquids. L'aigua mai no pot faltar en una alimentació sana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!