Llibres, roses i pa de Sant Jordi. És el trident de luxe per celebrar una festivitat que desprèn alegria, romanticisme i cultura, però també gastronomia. Així com d'aquí a uns dies descobrirem quins són els llibres més venuts, el que ja es pot revelar és quin és el millor pa de Sant Jordi 2024 a Catalunya. En la setena edició d'aquest concurs, liderada per pastissers i forners de tot el país, s'ha proclamat vencedor el forn tradicional de L'Obrador dels 15, a Barcelona, a Horta-Guinardó (Passeig Maragall, 209). Un premi que ha recollit Mònica Gregori, que representa la cinquena generació d'aquest negoci familiar.

El millor pa de Sant Jordi 2024 és a Barcelona

L'edició d'enguany ha destacat pel seu alt nivell de qualitat i artesania, en la qual 42 forners i pastissers professionals i 23 alumnes d'escoles de forners de Catalunya s'han presentat al VII concurs del millor Pa de Sant Jordi 2024 organitzat per l'Obra Social Ernest Verdaguer de la plataforma Panàtics amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona. Els altres dos finalistes del certamen han estat, Pau Carranza de la Pastisseria Larrosa, de Flix (ja va ser finalista a l'edició del 2023) i Juli Álvarez de la fleca La Llibreria, de Barcelona.

Premi Millor Pa de Sant Jordi 2024 / Foto: Cedida
El premi al millor pa de Sant Jordi 2024 de Catalunya / Foto: Cedida

El concurs, celebrat aquest dimecres a l'Estació del Nord de Barcelona, ​​estava format per dos jurats: un per a professionals i l'altre per a escoles. Els aspectes avaluables eren l'aspecte exterior, la forma, el dibuix de les barres que representen la senyera, el sabor, la qualitat dels ingredients i la textura (pel tipus de pastat i el tracte de la fermentació). El jurat professional ha estat integrat per forners i pastissers com el tècnic en fleca Arturo Blanco, Toni Vera de la pastisseria Canal (Barcelona), Josep Maria Rodríguez de La Pastisseria (Barcelona), Emili Feliu del Forn Sant Josep (Barcelona), que va ser el guanyador d'aquest certamen el 2023, Mercè Sampietro de Galette & Pastim i Pere Fàbrega de Panatics, i actuant com a presidenta del jurat Georgina Crespo (fleca Balmes).

Els premis a les escoles participants

I a la categoria d'escoles, la guanyadora del premi ha estat Carol Cruz de l'escola superior d'hostaleria, ESHOB. El pa guanyador, tal com determinaven les bases del certamen, s'havia d'elaborar segons la recepta original d'Eduard Crespo, creada el 1989 per al Gremi de Forners de Barcelona, ​​amb tres masses: de formatge, sobrassada i nous.

Els concursants vinguts de tot Catalunya, representants de les diferents empreses patrocinadores i entitats que han donat suport a aquest esdeveniment, han acompanyat els forners i pastissers. Els participants han estat obsequiats amb la tradicional rosa vermella i una degustació de pa de Sant Jordi. L'acte ha transcorregut en un ambient de camaraderia entre companys de professió, que comparteixen experiències. I com a tots els concursos organitzats per Panatics, la part solidària, més de 230 pans de Sant Jordi s'han lliurat a l'Hospital de campanya de l'Església de Santa Anna de Barcelona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!