Fa un mes que ens vam proposar de menjar sa i rebaixar aquests centímetres de més amb els quals acabem el Nadal i ja estem davant d'un nou repte, San Valentín.

Al febrer tot té forma de cor. Els bombons, les xocolatines, els pastissos, les llaminadures, els dolços, les galetes... tot. Així entra molt millor pels ulls.

El dia en què l'amor l'inunda tot, les vendes de xocolates pugen, aproximadament un 10%. Al món, només aquell dia, es venen aproximadament unes 40 milions de capses de bombons amb forma de cor.

Embafadors

Aquell dia els sentiments estan a flor de pell i el nostre sucre pels núvols. I és que, encara que marques de tota mena s'esforcen per presentar els seus productes de la millor forma possible, el cert és que els dolços continuen sent els veritables reis juntament amb les flors.

Des de fa molts anys, els bombons són el producte extra, encara que la tendència de regalar fruita escala posicions cada any, de forma lenta, però constant.

La maduixa, que just comença la seva temporada, se situa entre les més demandes. Això sí, sempre amb un embolcall que ens recordi a Sant Valentí (quelcom vermell i llaç gran) i millor si va acompanyat amb una mica de xocolata.

strawberries g01757939e 1920
La maduixa, que just comença la seva temporada, se situa entre els productes més demandats per a Sant Valentí / Foto: Pixabay
Comptar calories

En resum, estiguis o no a dieta, arribades aquestes dates és complicat no sucumbir a la temptació de regalar o autoregalar-se uns bombons. ("Jo puc comprar-me bombons" com diria Miley Cyrus) així que millor saber quantes calories "ens costarà".

Podem generalitzar i resumir que un bombó pesa uns 12 grams, dels quals, uns 4 grams són greixos saturats (sí, els que eleven el colesterol) i aproximadament uns 6 són sucres. En total, un bombó ens aporta unes 70 calories. La mateixa quantitat que una poma, més o menys. Això sí, la poma no té greixos.

El problema, a més del greix, és que qui pot menjar-se només un bombó? I aquí comença la pujada de forma exponencial.

De menys a més

Ja que caurem a la trampa, millor ho farem amb una mica de consciència i triarem les opcions que sumin menys sucres.

En el cas dels bombons és fàcil. La xocolata negra aporta la meitat de sucre que el blanc. També conté menys greix com més pur sigui.

La fruita seca suma calories, però també beneficis nutricionals, a més de sadollar molt més i col·laborar en això de "només n'he menjat dues".

Un altre producte molt demandat són els pastissos (amb forma de cor, per descomptat). Aquests dolços, amb nata o crema poden superar les 400 calories per porció, mentre que un amb massa de pasta de full i decorat amb fruites, es pot quedar en unes 100.

Aquell dia els sentiments estan a flor de pell i el nostre sucre pels núvols: el cert és que els dolços continuen sent els veritables reis juntament amb les flors

Una mica d'història

Abans que diguis que aquesta idea és només un reclam publicitari que van inventar certes maraques per augmentar les vendes, aclarirem que no és així en absolut. El 14 de febrer i l'amor de parella porten units des de l'antiga roma. Així que hauràs de pensar una altra excusa per no regalar bombons aquest any.