La coliflor és una verdura molt agraïda i pot ser la protagonista d'un plat saludable, senzill, bo i a més ràpid de preparar. El més important és no sobre coure-la perquè mantingui els seus nutrients al màxim i estigui una mica al dente, conservant la seva particular textura cruixent que tan desitjable resulta. Però coure una coliflor sense olor és un desig de tot cuiner d'aquesta hortalissa, ningú no vol que aquesta olor tan desagradable impregni tota la casa. Però... per què olora així la coliflor?

La coliflor és una verdura molt agraïda i pot ser la protagonista d'un plat saludable

Les coliflors, encara que són hortalisses amb diferents beneficis i propietats positives per a l'organisme són compostes de sofre i quan es couen, els teixits que les formen entren en contacte amb molècules de sucre i com a resultat s'allibera cert aroma desagradable.

Coliflors
Coliflors / Font: Unsplash

És per això que com més temps es couen, més nombre de molècules amb sofre s'alliberen i més fort serà l'olor. Vols cuinar aquesta deliciosa hortalissa sense fer pudor tota la casa? Pren la nota d'aquests trucs.

  • Llet. Un dels trucs més coneguts per evitar que la coliflor faci olor en coure-la és afegir un bon raig de llet a l'aigua de bullir. Pel que sembla, la llet neutralitza els sulfurs que desprèn aquesta olor tan característica i desagradable per a molts. No temis pel sabor, ja que la llet no aportarà cap gust a la coliflor.
  • Vinagre. Pots afegir un raig de vinagre de vi a la cassola amb aigua on bulliràs la coliflor per evitar l'olor característica d'aquesta verdura. O bé pots amarar una rodanxa de pa en vinagre i col·locar-la sobre la tapadora de l'olla per poder coure la coliflor sense olor. El vinagre també compta amb la capacitat de neutralitzar l'olor i impedir així que tota la teva casa s'impregni de la fetor de la coliflor.
  • Llimona. És possible coure la coliflor sense que faci olor si espremem una mica de llimona o afegim la closca d'aquesta fruita dins de l'aigua de cocció. No serà necessari que afegeixis massa suc de llimona, amb un rajolí serà suficient i la coliflor no agafarà sabor.
  • Ceba. També pots optar per llançar un tros gran de ceba a l'aigua de cocció de la coliflor... serà oli en un llum! Això sí, en coure's la ceba, s'aniran desprenent trossets.
  • Temps de cocció. No la tinguis de més. Un dels problemes que tenim tradicionalment a l'hora de cuinar verdures és que tendim a cuinar-les en excés. Cal tenir en compte que moltes verdures poden menjar-se crues, de manera que en moltes ocasions n'hi ha prou amb una cocció lleugera de pocs minuts per estovar-les lleugerament i que quedin perfectes per ser consumides. Sovint les pudors procedeixen de la sobrecocció, de manera que podem apostar també per cuinar al vapor o al forn, perquè adquireixin un toc cruixent deliciós.
  • Espècies. Cúrcuma, clau, comí... Existeixen una sèrie d'espècies que no només queden formidablement a coliflor, sinó que a més contribuiran a neutralitzar les olors.
  • No en trossegis massa. Talla només les tiges i cou els poms sense trossejar-los. És millor quedar curt en comptes de passar-nos amb la cocció, ja que sempre podem optar per un toc final de microones si no t'ha quedat prou cuinada.
Coliflor
Coliflor / Font: Unsplash

Si fins i tot així no estàs satisfet amb el resultat i una vegada cuinada la coliflor, vols eliminar qualsevol resta de pudor de la cuina, ventila bé tots els espais i neteja placa de cocció i aigüera amb una barreja de vinagre i llimona.