Tornen cada Nadal i els rebem amb els braços tan oberts i amb tantes ganes com als familiars que viuen lluny. I és que aquestes dates tenen gust de dolç, al dels polvorons i els torrons, i sense ells, no hi ha dubte que són molt més insípides. La tradició està fortament arrelada i és que ja al segle XV s'elaboraven aquests dolços tan típics. El motiu pel qual només es mengen en aquestes dates és el mateix que aleshores: l'elevat preu. I és que les matèries primeres, així com la llarga elaboració, el converteixen en un producte exquisit, però també car. Per això, en preparar-lo a casa no només ens estalviem uns diners, també els cuinem al nostre gust. I és que aquest dolç compta amb moltes variants. I més que en pots afegir depenent de les teves pròpies preferències. Comencem!

7 receptes de polvorons casolans

El clàssic

Encara que et sembli avorrit i simple, apunta la recepta perquè d'aquesta en surten totes les altres. Aquests ingredients serveixen per fer 25 polvorons mitjans.

Ingredients

  • Mig quilo de farina de blat (no ha de ser de rebosteria ni de força)
  • 125 g d'ametlles crues o de farina d'ametlla. L'avantatge de triturar les ametlles a casa és que quedaran trossets que enriqueixen molt el resultat final.
  • 150 g de llard de porc (imprescindible que estigui a temperatura ambient per poder manipular-la fàcilment i no sigui dura)
  • 100 g de sucre glass, reservant una part per decorar. És el que marca la diferència i aromatitza el dolç. És habitual afegir una mica canyella o anís. I fins i tot es pot jugar per la vainilla.

Preparació

  1. El primer pas és barrejar la farina de blat amb la d'ametlla i torrar-la en una paella amb compte perquè no es cremi.
  2. Després, quan sigui freda, se li afegeix el llard, el sucre i l'aroma que es decideixi. Es pasta molt bé fins que tots els ingredients estiguin ben integrats i es deixa reposar almenys una hora.
  3. Toca treure el corró i treballar la massa fins que tinguem un gruix d'un centímetre i mig. Els tradicionals tenen forma ovalada, però si la teva talladora de pasta és rodona, valdrà igual. Una mostra més que són casolans.
  4. Una vegada disposats els dolços a la safata del forn i aquest preescalfat a 180 graus, s'introdueixen i s'enfornen una mitja hora.
  5. Quan es refredin només cal decorar amb sucre glass i gaudir.
Dolços nadalencs
Dolços nadalencs

Sense sucre

Tenint present la recepta clàssica, es poden anar aplicant algunes modificacions per ajustar-lo al teu gust. En cas de voler reduir el sucre, només cal substituir-lo per uns dàtils que es poden triturar igual com les ametlles. Per decorar es poden reservar unes ametlles picades i unes cullerades de canyella.

De llimona

Són més refrescants i fa la sensació de ser fins i tot més lleugers. El canvi és senzill: a la massa se li afegeix una mica de ratlladura de llimona. L'aroma és inconfusible.

Amb xocolata

Per als més llaminers hi ha dues opcions. Es pot afegir una mica de cacau en pols a la massa o cobrir-los de xocolata una vegada acabats. Per a això només cal submergir-los en un preparat de xocolata per a rebosteria i deixar-los assecar unes hores.

En preparar-lo a casa no només ens estalviem uns diners, també els cuinem al nostre gust

De nou

També anomenats mexicans, substitueixen diversos ingredients, però l'elaboració és la mateixa. El canvi més significatiu és que canvien l'ametlla per nou (amb dues tasses de nous moltes és suficient), però també deixen de banda el llard de porc per utilitzar margarina i com a aroma sempre es decanten per la vainilla (amb tres culleradetes d'extracte de vainilla és suficient per a aquesta recepta.)

De rovell

En aquesta versió no només canvia el seu sabor, també la textura. I preparar-los és tan senzill com afegir quatre rovells d'ou a la barreja abans de començar a pastar. En aquest cas també combina millor la vainilla davant altres aromes.

Vegà

Les tradicions s'adapten als gustos i, no cal dir-ho, els polvorons poden complir els requisits de les persones que volen portar una dieta vegana. El canvi és senzill: ens oblidem del llard animal i afegim oli d'oliva.

Amb quin et quedes? Sí, jo també respondria que un de cada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!