Cada any, els dies 24 i 25 de desembre es converteixen en una gran oportunitat per passar temps en família, per gaudir de menjars inoblidables amb éssers estimats i per degustar els productes típics nadalencs que no poden faltar en una casa per aquestes dates. Els amants del Nadal tenen en la gastronomia una excusa perfecta per oblidar-se de la bàscula durant diverses setmanes i gaudir dels dolços típics de l'estat que inunden cuines i supermercats des de finals de novembre fins a començaments de gener. Torrons, polvorons i massapans són alguns dels més consumits, però també trobem productes salats, com no podia ser de cap altra manera.

Els amants del Nadal tenen en la gastronomia una excusa perfecta per oblidar-se de la bàscula

Ens hem preguntat quins són aquests productes típics nadalencs, i aquesta és la nostra particular llesta d'imprescindibles:

1. Torró

El dolç típic de Nadal per excel·lència s'elabora bàsicament amb mel pura d'abella, sucre, ametlles i clara d'ou. Encara que en l'actualitat hi ha desenes de varietats, les dues més populars segueixen sent dur i tou.

2. Pernil

Començar un sopar de Nadal amb uns entrants és una bona idea, i que millor si hi ha un plat de bon pernil entre els plats que treguis per als seus convidats.

Jamón
Pernil / Font: Unsplash

3. Pestiños

Els pestiños són un dolç nadalenc tradicional i molt popular en aquesta època de l'any. La massa sol estar aromatitzada amb anís o sèsam i fregida en oli d'oliva. Depenent de la seva regió i tradició familiar, pot amarar les cruixents galetes amb mel local, o cobrir-les amb sucre. Independentment de la seva preparació, segur que són irresistibles.

4. Cava o xampany

Cava o xampany. Començar l'any amb un brindis o proposar-ne un el dia del sopar abans de Nadal és una de les tradicions més arrelades en totes les famílies. Tenir una ampolleta de xampany o de cava refredant per treure-la després de les postres serà gairebé una obligació en cada una d'aquestes reunions familiars.

Champán
Champán

5. Polvoró

Aquesta petita coca de llard de porc, farina de blat torrada, ametlles moltes i sucre és típica d'Andalusia, en especial, d'Estepa, a Sevilla. Es denomina polvoró perquè en afegir la farina que adorna aquest dolç típic d'Espanya sembla que hi ha pols.

6. Massapà

El massapà és una barreja pastosa d'ametlles, rovell d'ou i sucre. Aquest és sempre un dels dolços nadalencs espanyols més populars a la taula. El cert és que costa resistir-se a les mostres de massapà casolà en formes i figures creatives als aparadors dels supermercats i confiteries. Fan uns ornaments tan bonics que gairebé es dubta a menjar-se'ls.

7. Licors

Un altre líquid indiscutible en el Nadal de qualsevol casa són els licors posteriors al sopar. Servir una "copeta" després d'un gran tiberi és una manera d'assentar l'estómac i gaudir d'una sobretaula encantadora.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!