L’1 d’octubre és el dia assenyalat al calendari com el Dia Mundial del Cafè, una cita que reuneix amants i professionals d’aquesta beguda universal. Promogut per la International Coffee Organization el 2015, aquest esdeveniment vol posar en valor no només el plaer de prendre una tassa de cafè, sinó també la importància social, econòmica i cultural que hi ha darrere de cada gra. Avui, més de 70 països productors i milions de consumidors se sumen a una celebració que té el cafè com a fil conductor i excusa perfecta per descobrir històries, rituals i curiositats d’aquesta beguda que acompanya matins, trobades i llargues converses.

Dia Mundial del Cafè: més de 70 països productors i milions de consumidors

El cafè és, després de l’aigua, la beguda més consumida al món. De fet, es calcula que cada dia se’n prenen més de dos mil milions de tasses arreu del planeta. El seu origen es remunta a Etiòpia, on segons la llegenda un pastor anomenat Kaldi va descobrir els efectes estimulants de les baies vermelles del cafè. Des d’aleshores, la seva expansió ha estat imparable: primer al món àrab, després a Europa i finalment a Amèrica i Àsia. Avui, és molt més que una beguda: és un símbol de convivència i un ritual quotidià que varia segons la cultura i la tradició de cada lloc.

Grans de cafè plantats i recol·lectats a Catalunya / Foto: Carlos Baglietto

Una de les grans curiositats és la diversitat de maneres de preparar-lo. A Itàlia, l'espresso és gairebé una religió; a Turquia, el cafè es bull amb sucre i cardamom en petites gerres de metall; al Vietnam, se serveix amb llet condensada; i a Suècia o Finlàndia es manté viva la tradició del fika, una pausa per compartir cafè i pastes. Cada recepta explica una història diferent i reforça la idea que el cafè és un llenguatge universal que parla mil dialectes.

Però el Dia Mundial del Cafè també és una ocasió per recordar el paper crucial dels petits productors. Més de 25 milions de famílies viuen del cultiu del cafè i, malgrat que mou una de les indústries més poderoses del planeta, sovint aquests agricultors treballen en condicions difícils. La celebració internacional té, doncs, una dimensió solidària: donar visibilitat a la necessitat d’apostar pel comerç just, la sostenibilitat i la defensa de pràctiques agrícoles que protegeixin tant les comunitats com el medi ambient.

Primera plantació de café al món en clima continental és a Osona / Foto: Carlos Baglietto

Finalment, aquesta jornada és també una invitació a repensar la nostra pròpia relació amb el cafè. Més enllà de l’energia que ens aporta, és un moment per assaborir-lo amb calma i apreciar-ne els matisos, com fem amb un bon vi o un oli d’oliva verge extra. Ja sigui al matí per començar el dia, a la tarda per fer una pausa o a la nit per compartir converses, el cafè continua sent una beguda de connexió que uneix persones i cultures. I cada 1 d’octubre, el món sencer aixeca la tassa per celebrar-ho.

L'única plantació de cafè a Europa és a Catalunya

Aprofitem, també, la celebració del Dia Mundial del Cafè per recordar que hi ha un petit racó a Catalunya on s'elabora cafè. “No pot ser”, “us heu tornat bojos” o “això no funcionarà”. Són els comentaris d'amics, coneguts, familiars i veïns que van escoltar durant anys en Joan Giraldez i l'Eva Prat. Tots dos estan a punt de fer història. O, millor dit, ja han fet història. A Sant Vicenç de Torelló s'enclaustren 14 hectàrees, situades a la finca Castellvilar, nom amb què es bategen els primers grans de cafè elaborats fora del clima tropical a tot el món. Sí, hi ha plantacions descomunals de cafè a Colòmbia, Panamà, la Xina, Austràlia i, fins i tot, a les Canàries i les Açores —aquestes darreres, en dimensions més petites—. Però totes elles s'ubiquen en la mateixa franja, la latitud tropical. Aquesta, en canvi, és única a tot el món.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!