L'últim cap de setmana de gener aterra a les nostres agendes amb diverses fires gastronòmiques per acabar el mes amb uns plats de luxe. D'una banda, se celebra la 9a Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls. Per l'altra banda, tenen lloc dues fires de l'oli als municipis Móra la Nova i a Ullastrell.

9a Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls

Aquest cap de setmana del 28 i 29 de gener la vila de Valls viurà dues jornades festives dedicades íntegrament a la cuina del calçot i la calçotada. Mentre que el 29 serà el dia de la Gran Festa de la Calçotada amb diferents actes, el 28 es farà una Jornada Gastronòmica del Calçot de Valls amb diversos cuiners i el Pati com a escenari principal.

Es tracta de dues jornades intenses de celebració gastronòmica per gaudir de showcookings a càrrec dels xefs Oriol Castro, Romain Fornells i Jordi Cendrós, música en directe amb Miqui Puig & DJ, set restaurants vallencs i una trentena de parades d'artesania i alimentació, entre altres propostes.

El programa es complementa, també dissabte i diumenge, amb el Mercat de la Calçotada que reunirà a una trentena de paradistes d’artesania i alimentació als carrers Jaume Mercadé i Germans Sant Gabriel. D’aquesta manera, la Jornada Gastronòmica obre les portes al que serà un cap de setmana de celebracions dedicades a la cuina del calçot i que finalitzaran el diumenge amb tots els actes programats de la Gran Festa de la Calçotada que enguany celebra ja la seva 41a edició.

📆 28 i 29 de gener

📍 Plaça del Pati

11a edició de la Fira de l'Oli i l'Oliva a Ullastrell

El diumenge 29 de gener se celebrarà l'11a edició de la Fira de l'Oli i l'Oliva d'Ullastrell, que comptarà amb prop d'una trentena de parades de productes relacionats amb l'oli d'oliva, entre ells una gran quantitat de productors d'oli d'Ullastrell. Els visitants podran gaudir tant de parades especialitzades en l'oli d'oliva i d'una sèrie de productes de la terra com vins, verdures, hortalisses i embotits, entre d'altres, com d'activitats variades per a tots els públics que es detallen a continuació. Enguany la fira incorpora una Scape Box relacionada amb l'oli d'oliva així com una exposició sobre el Parc Rural de Montserrat.

Aquest esdeveniment serveix d'aparador de l'oli d'Ullastrell i dels seus productors i és motiu de trobada tant d'entitats com de persones que aprecien el valor dels productes de proximitat. A Ullastrell hi ha una varietat autòctona anomenada becaruda que prové d'oliveres centenàries i s'erigeix en un oli molt apreciat pels grans gurmets gràcies al seu gust característic, intens amb una suau amargor.

📆 29 de gener

📍 Plaça Joan Montmany - C/ Serra

Fira Intercomarcal de l'Oli

La Fira de Móra la Nova, com a certamen firal agrícola, ramader i industrial únic d’aquest tipus a les comarques de la Terra Alta, Ribera d’Ebre i el Priorat, en les seves edicions ha iniciat la potenciació de la presència de l’oli. La Fira Intercomarcal de l’Oli se celebra aquest 28 i 29 de gener amb la voluntat de difondre i promocionar els diferents olis que es produeixen a les nostres terres.

L'excel·lent situació geogràfica i de confluència d’una àmplia zona productora d’olis de gran qualitat. D’una banda, els olis de la prestigiosa DOP Siurana, d’altra els excel·lents olis de la DOP Terra Alta, i entres les dues els olis de la Ribera d’Ebre. Així, és el lloc idoni per fer un aparador de tots els nostres olis i que el consumidor pugui triar aquell que més li agradi.

📆 28 i 29 de gener

📍 Pavelló Firal

La Garoinada, la cuina de Palafrugell

La Garoinada és una de les campanyes gastronòmiques de les comarques gironines més conegudes i de més gran tradició. La garoina és un eriçó de mar de forma generalment globular i recobert de punxes mòbils més o menys gruixudes. També se l'anomena garota o bogamarí. És considerat un menjar exquisit. Enguany hi participen 14 restaurants i 6 hotels. Enguany se celebra des del 20 de gener al 31 de març.

📆 20 de gener - 31 de març

📍 Palafrugell, Llafranc i Tamariu (diversos espais)