Els dies 21, 22 i 23 de novembre, la plaça de Catalunya es transformarà en un autèntic temple de l’oli d’oliva verge extra. Per primera vegada, Barcelona acollirà el Mercat de l’Oli Nou, un esdeveniment únic que reunirà 50 productors de 21 comarques catalanes, cuina en directe amb grans xefs, tastos guiats i activitats per descobrir tot el que s’amaga darrere d’aquest ingredient essencial de la nostra cuina.

Si t’agrada menjar bé, si valores els productes de proximitat o si simplement vols viure una experiència gastronòmica diferent, aquest és el teu lloc. I per acabar de convèncer-te, aquí tens 5 motius indispensables per no perdre-te’l.

1. Tastarà el primer oli de la temporada, acabat de premsar

El Mercat de l’Oli Nou és l’únic espai de Barcelona on podràs descobrir l’oli de primer raig, acabat de sortir del molí. Un producte fresquíssim, intens, vibrant i carregat d’aromes vegetals que només es pot tastar unes setmanes a l’any.

L’oli nou és el més pur: aquell que conserva l’essència del fruit, amb notes que recorden l’ametlla verda, la tomatera, l’herba tallada i la carxofa. Un petit luxe efímer que, enguany, arribarà al centre de la ciutat perquè el puguis tastar, comparar i entendre com canvia el perfil aromàtic de cada varietat i cada territori.

2. Podràs comprar oli d’oliva verge extra sense intermediaris

Un dels grans atractius del Mercat és que podràs comprar directament als productors, sense intermediaris. Això vol dir millor preu, més transparència i la certesa absoluta que el que t’endús a casa és oli de qualitat excepcional. Sigui una garrafa, una ampolla especial per regalar o una selecció d’olis per cuinar i per amanir, aquí trobaràs un ventall tant ampli com genuí.

3. Coneixeràs els productors i la història que hi ha darrere de cada oli

El Mercat de l’Oli Nou no és només un espai de compra: és un punt de trobada entre el camp i la ciutat, on podràs parlar cara a cara amb els olivicultors i moliners que treballen cada dia per preservar la qualitat, el territori i les varietats tradicionals.

Cada estand amaga una història: famílies que fa generacions que produeixen oli, petits projectes emergents, iniciatives de recuperació de varietats antigues o molins cooperatius que mantenen viu el patrimoni agrari de les comarques catalanes. Conversar-hi és descobrir un món de coneixement, esforç i passió que sovint queda lluny del consumidor urbà.

4. Veure grans xefs cuinant en directe i aprendràs els seus trucs

El Mercat també és un gran escenari gastronòmic: una dotzena de xefs, entre ells Ada Parellada, Iolanda Bustos, Carlota Claver, Susanna Aragón, Iñaki Aldrey i el mestre pastisser Oriol Balaguer, oferiran showcookings gratuïts a l’Aula de Tast.

A més, els professionals compartiran consells pràctics per fer servir l’oli nou a casa: quan afegir-lo, com potenciar el seu aroma, com conservar-lo i quins plats hi brillen més. És una oportunitat única per veure la versatilitat del producte en directe i aprendre dels millors.

5. Descobriràs la riquesa dels OOVE catalans de la mà dels grans experts

A Catalunya tenim un patrimoni oleícola impressionant, amb cinc Denominacions d’Origen Protegides i varietats tan emblemàtiques com l’arbequina, la farga, la grossal, la vera, l’argudell o la carrasquenya. Però sovint no en som prou conscients.

Al Mercat podràs tastar, comparar i entendre la diversitat de sabors del país a través de sessions guiades per experts com Àngels Calvo (Panel de Tast Oficial), Agustí Romero (IRTA) o Clara Antúnez (La Gastronòmica). Totes les activitats són gratuïtes i estan pensades perquè qualsevol persona —sigui o no aficionada al món de l’oli— pugui descobrir la complexitat d’aquest producte essencial.

Una festa gastronòmica per a tothom

A més dels tastos i els showcookings, el Mercat comptarà amb una Carpa Gastronòmica on es podran degustar plats de proximitat elaborats per equips com Villa Retiro, La Cala Navega, el Gremi de Bacallaners o Caterí Cuinant Formatges. I tot plegat, maridat amb vins catalans.

El Mercat de l’Oli Nou vol ser una festa oberta a famílies, foodies, joves i curiosos, un espai per celebrar la cultura de l’oli i reforçar el vincle amb un dels grans tresors de la nostra dieta. Aquest novembre, l’or líquid de Catalunya té cita a Barcelona. I tu, t’ho perdràs?