LA GOURMETERIA 4 30 F

Una versió marinera de la truita amb suc prioratina. Quan els plats de cassola tenen la màgia especial de la nit de reis i, després de dir-los bona nit, marxem a comptar lletons i crestons; és preferible llevar-se i anar per feina, i no dubtar entre el vi i el cafè. Consti que aquest no és “esmorzar de forquilla i ganivet”, sinó un “esmorzar de cullera”.

Ingredients per a 4 persones

  • 1 kg de gamba (vermella, roja, del Barça… fresca o congelada)
  • 8 ous frescos
  • 200 g de mongeta cuita de gra petit
  • 8 dents d’all
  • 2 tomàquets madurs
  • 1 litre de fumet (o aigua).
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

Recepta, pas a pas

  1. Separeu el cap i peleu les gambes. Talleu la carn per la meitat, i retireu l’intestí.
  2. Escalfeu la paella amb un raig generós d’oli. Quan estigui roent, sofregiu el cap i la closca de les gambes un minut per cada costat. Afegiu el fumet (o l’aigua) i porteu a ebullició suau durant vint minuts. Abans de colar el fumet, saleu-lo i deixeu-lo reposar dues hores idealment. 
  3. Piqueu els alls i daureu-los sense torrar-los 2 minuts a foc mitjà. Afegiu el tomàquet ratllat i cuineu-ho fins que glaci, de 5 a 10 minuts. Desglaceu amb el fumet. Ja teniu el suc.
  4. Escalfeu la paella amb un raig generós d’oli. Quan estigui roent, saleu i cuineu les gambes pelades 30 segons per cada costat.
  5. En un bol, bateu els ous. Afegiu les gambes i les mongetes cuites ben escorregudes. Corregiu de sal.
  6. Escalfeu la paella amb un raig generós d’oli. Quan estigui roent, aboqueu-hi la barreja. Baixeu el foc a la meitat, remeneu fins que qualli i cuineu 2 minuts. Tombeu la truita i espereu 2 minuts més.
  7. En una cassola, submergiu la truita en el suc i deixeu-la reposar fins l’endemà. Servir calenta amb un toc de verd per sobre (alls tendres, julivert, farigola…)
T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Salvem el burro català
LA GOURMETERIA Salvem el burro català Joan Carbó Solé
Gambes amb gambes
LA GOURMETERIA Gambes amb gambes Joan Carbó Solé
La gamba que no xarrupava el Cèsar
LA GOURMETERIA La gamba que no xarrupava el Cèsar Joan Carbó Solé