Un esmorzar per sucar-hi pa. Aquest plat d’origen mexicà té la fama de desenterrar els morts… i les mortes. Se serveix amb autèntiques ‘tortilles’ mexicanes, d’aquestes quasi impossibles de trobar a Catalunya. Aleshores, millor disposar d’un bon tall de pa blanc, tendre i esponjat. I, si et fa pes, d’un bon picant: els jalapenyos funcionen, com també el tabasco verd, la salsa valentina, o qualsevol salsa picant avinagrada.

LA GOURMETERIA 4 30 M

Ingredients per a 4 persones 

  • 6-8 tomàquets madurs (750 g)
  • 200 g de mató
  • 4 ous
  • 2 dents d’all 
  • 1 ceba de Figueres
  • Un manat de coriandre
  • 1 polsim de comí
  • 1 polsim de sucre integral
  • 1 polsim de pimentó dolç
  • 1 alvocat madur
  • 1 llimona verda
  • Oli d’oliva Verge Extra
  • Sal

Recepta pas a pas 

  1. Ratlleu els tomàquets.
  2. Piqueu la ceba i lamineu els alls. 
  3. Escalfeu una paella grossa amb un raig generós d’oli d’oliva. Quan estigui roent, tireu-hi la ceba i els alls i sofregiu-ho 10 minuts a foc suau.
  4. Afegiu el tomàquet ratllat a la paella. Afegiu el comí, el sucre, la sal i remeneu. Deixeu-ho coure 10 minuts a foc mitjà, sense tapar.
  5. Partiu els ous directament a la paella, sobre el sofregit, procurant no espargir la clara lluny del rovell. Repartiu-los de manera uniforme per tota la superfície. Saleu els ous lleugerament. Tapeu i deixeu coure 5 minuts més. Retireu la paella del foc. 
  6. Peleu i talleu l’alvocat a daus.
  7. Repartiu el mató en petites porcions i els daus d’alvocat.
  8. Piqueu el coriandre i escampeu-lo.
  9. Espremeu mitja llimona per sobre i decoreu amb un polsim de pimentó vermell.

Consell

El secret d’aquest plat està en la textura de la salsa, ni massa líquida ni massa espessa. I, abans de tirar els ous, amb una cullera sopera, fes unes petites concavitats sobre el sofregit, de manera que els rovells s’hi posin amb comoditat.