Si has arribat a aquest article és perquè, molt possiblement, necessites uns quants trucs per dormir millor a l'estiu; la calor infernal s'ha apoderat del teu dormitori aquesta nit i no hi ha manera d'aclucar els ulls. No passa res! Des de la Gandula, la secció estiuenca d'ElNacional.cat, et donem un munt de consells perquè torni la frescor al teu llit. Tens trucs de tots els tipus: alguns l'has d'aplicar en el moment en què no puguis dormir per la calor, mentre que d'altres són més aviat preventius. I després està el curiós mètode egipci, que, malgrat ser molt estrany, segur que t'acaba sent molt útil.

🏠 Com mantenir la casa fresca a l'estiu: 5 trucs efectius, fàcils i ràpids

Trucs efectius i simples per dormir millor a l'estiu

1. Mantén una rutina de descans consistent

Comencem amb un truc preventiu. Abans que comencin les nits tòrrides, ves-te'n a dormir i desperta't cada dia a la mateixa hora (sí, caps de setmana inclosos). Resisteix, per exemple, la temptació de quedar-te divendres a la nit fins tard veient una sèrie a Netflix, o la temptació d'aprofitar que no tens res a fer dissabte al matí per ronsejar al llit fins a les 10 del matí (o les 11). Si mantens un horari de descans consistent, ajudaràs el teu rellotge circadiari, que és el teu mecanisme intern encarregat d'ajustar la millor hora per anar-te'n al llit. Amb el teu organisme ben programat, quan arribi una nit calorosa, continuaràs dormint perquè el cos és amant dels hàbits, i s'hi adhereix tant sí com no i sense importar les circumstàncies.

2. Que entri la brisa

Quan ja hagi vesprejat, i l'aire exterior s'hagi refredat, obre les finestres i puja les cortines per deixar que la brisa fresca entri a la teva habitació. D'aquesta forma, la temperatura del dormitori baixarà abans que te'n vagis al llit. Si no és cap molèstia, deixa la finestra oberta mentre dorms perquè la brisa vagi refrescant el teu cos mentre estàs en braços de Morfeu.

3. Dorm a terra

Sí, ho sabem: a primera vista aquest truc per dormir millor és molt estrany, veritat?. Saps per què, al Japó, es col·loca el futon o llit directament a terra? Perquè a aquesta alçària tan baixa s'està més fresc. Així que, si la calor s'ha tornat insuportable, intenta posar el teu matalàs a terra. No és un truc gaire pràctic, però, si t'acaba funcionant (i t'agrada), potser podries fins i tot tenir el teu propi "futon" preparat per a pròximes emergències estiuenques.

4. Encén el ventilador (i apaga l'aire condicionat)

Quan la calor puja a nivells infernals a la nit, la primera idea que ens sorgeix a molts és encendre l'aire condicionat i deixar-lo encès durant la resta de la nit. Evita aquesta temptació: Christabel Majendie, terapeuta especialitzada a terra, explica per al portal de salut Healthline que la intensitat de l'aire condicionat pot pertorbar el teu descans i t'acabaràs despertant a les tantes de la matinada, només que de fred enlloc que de calor. A més, la teva salut pot veure's perjudicada. La millor alternativa? Utilitzar un ventilador. "No pertorbarà el teu son, però no l'orientis en direcció al teu rostre i assegura't que filtra la pols".

5. Escriu com de malament ho estàs passant

Aquí tens un altre truc per dormir millor que inicialment és xocant, però que té el seu sentit. Molts experts t'aconsellaran que, quan no puguis dormir a causa de la calor, el millor que pots fer és relaxar-te. Però és tremendament difícil alliberar-se de l'estrès. Un bon truc consisteix a sortir del llit, asseure't en un lloc còmode, agafar boli i paper i escriure, sense parar i sense filtres, tot el que t'està pertorbant. Pots transcriure els teus pensaments si vols, o repetir "Tinc calor, tinc calor, tinc calor...". A la llarga, la teva ment, a la qual hauràs espremut intensament per aquesta tasca d'escriptura terapèutica, s'esgotarà i voldrà anar-se'n a dormir fins i tot si fa molta calor.

6. Prova el mètode egipci

La Fundació Nacional de la Son dels Estats Units recomana aquest curiós mètode antic per dormir millor quan la calor s'intensifica. Consisteix a utilitzar llençols humits i freds per dormir. D'aquesta forma, la temperatura del teu cos anirà descendint fins a arribar a les condicions òptimes per descansar sense pertorbacions. Treu els llençols superiors del teu llit, introdueix-los sota l'aigua freda de la dutxa durant una micarrona, i escorre'ls perquè no ragin ni estiguin xops. Ara fes el llit amb aquests llençols tan frescos, et fiques dins i ja hauràs vençut a la nit estiuenca.

7. Crea el teu propi coixí gelat

Aquest truc per dormir millor a l'estiu ve de Daily Mail. El teu coixí és tan xop de suor que et costa dormir recolzat en ell? La clau és crear el teu propi coixí... amb l'ajuda d'arròs. Agafa un bon grapat d'arròs sense cuinar, congela'l durant una bona estona i fica'l en una funda de coixí. Utilitza aquest coixí alternatiu i més fresc per dormir. Els experts també recomanen ficar arròs gelat en mitjons i posar-los darrere del teu clatell, com si fossin complements per al teu coixí de tota la vida. O pots repartir els mitjons / bosses d'arròs glaçat pel llit per refredar-lo.

8. Dorm au naturel

Tornant als consells de la terapeuta de la son Majendie, aquesta recomana dormir nu o despullat per impedir que la fibra de la roba del pijama augmenti encara més la temperatura del teu cos. Si aquesta idea et sembla excessiva, intenta reduir la quantitat de llençols i teixits per dormir, o intercanvia els teus llençols fets de material sintètic amb altres de fibres naturals. Aquestes últimes poden ajudar-te a regular la temperatura corporal.

9. Truc preventiu per dormir millor: expulsa la calor abans que sigui tard

Aquí va el truc final per dormir millor a l'estiu: quan notis que la temperatura comença a pujar a la teva casa (o al teu dormitori) al llarg del dia, expulsa l'aire calent tancant finestres, persianes, cortines... i no obris res fins que baixin les temperatures al capvespre, com se t'ha comentat en un altre truc. D'aquesta forma, mantindràs el teu quart fresc tot el dia i, quan arribi la nit, la calor no haurà tingut cap oportunitat per allotjar-se al teu llit. La millor manera de guanyar una batalla és evitar que aquesta es produeixi!

Vols més articles frescos? A la Gandula tenim un munt: els millors gelats de Barcelona, una genial recepta per fer sopa de meló ben freda, o jocs d'aigua per passar bones estones en platges i piscines.