A la Catalunya Central, hi ha un petit municipi de només 500 habitants carregat d'història i racons plens d'encant. Situat al Bages, les seves cases de pedra enamoren tots aquells que hi passen, amb un paisatge digne de fotografiar.  Es tracta de Rajadell, a tocar de la vall de la riera de Rajadell, que s'alça en un turó, al voltant de les restes de l'antic castell. T'expliquem tota la informació que has de saber de Rajadell, els punts d'interès a visitar i com arribar-hi, tant en transport públic com en cotxe.

🤩 L'excursió en tren des de Barcelona que enamora a molts senderistes amb un sorprenent salt d’aigua 

📍 Descobreix el poble medieval dels Pirineus que sembla tret d'un conte de fades: té una misteriosa llegenda
 

Rajadell, un oasi de tranquil·litat prop de Barcelona

El municipi de Rajadell acumula molta història entre els seus carrers i entorn. De fet, hi ha dues balmes sepulcrals, la dels Moros i la de mas Bosch, un tipus d'enterrament que s'utilitzava entre el neolític i l'edat de bronze. També hi ha tres jaciments d'època romana, el més important de tots el de Sant Amanç. I és que en el seu moment aquesta vil·la  era pas obligat per anar cap a la Segarra, convertint-la en el jaciment romà més important del Bages. Entre les restes, que es conserven, es va trobar  una làpida de marbre, exposada ara al Museu Episcopal de Vic. L'església de Santa Maria de Monistrol també recull mostres que confirmen l'origen romà d'aquest poble, així com el jaciment de can Balard.

Sant Amanç de Viladés
Vil·la romana de Sant Amanç, a Rajadell. / Foto: Diputació de Barcelona

Què veure a Rajadell? Punts d'interès

Aquest poble del Bages té desenes de punts d'interès que has de visitar. És el cas, evidentment, de les vil·les romanes, però també del castell dels temps de la Reconquesta. També has de deixar-te perdre pels seus carrers i gaudir de les masies d'origen medieval. Fins i tot, té un antic molí d'oli en funcionament a la cooperativa Agropecuària de Rajadell S.C.C.L. A la llista de què veure a Rajadell no hi poden faltar les diferents esglésies que es troben al municipi. La de Sant Iscle i Santa Victòria, la de Sant Salvador de Vallformosa o la de Santa Maria de Monistrolet.

Per visitar aquests llocs, l'Ajuntament de Rajadell recomana diversos recorreguts. Entre tots, destaca la ruta de la Vil·la Romana de Sant Amanç, amb un traçat circular que passa per l'obaga de Can Viladés i per la Vil·la Romana de Sant Amanç, i també circula per part de l'antiga via romana i del camí ral. 

A banda d'aquests punts d'interès històric, el paisatge de Rajadell també ofereix racons plens d'encant entre natura. Si vols gaudir-los, pots fer l'itinerari de la Riera de Rajadell - Via Verda, que enllaça el nucli del poble amb zones verdes com el gorg Blau, així com altres punts destacats de la Riera de Rajadell. En total són 9,2 quilòmetres de recorregut, de nivell fàcil. Aquí et deixem un mapa amb les rutes principals a fer:

mapa rutes (4)
Mapa amb totes les rutes per Rajadell

Com arribar a Rajadell: en cotxe i en transport públic

El poble de Rajadell es troba a només 20 minuts de Manresa i, per tant, des de Barcelona està a poc més d'una hora. Pots arribar-hi tant per la C-58 com per l’A-2, evitant d'aquesta manera pagar peatges. Pel que fa al transport públic, el municipi té una estació per on passen els Rodalies, això sí: no tots hi fan parada i la freqüència és baixa. El tren que s'hi atura és l'R12 direcció a Lleida. Una altra opció és anar fins a Manresa i agafar l'autobús 725, que també et porta fins a l'Estació Rodalies de Rajadell.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!