Que et sembla aprofitar l'estiu per descobrir alguns dels parcs naturals de Catalunya? Tant si estàs de vacances com si et toca treballar aquest mes d'agost, segur que tens algun dia lliure per escapar de la ciutat, de la calor, la contaminació, el soroll... i un llarg etcètera. A més, anar de parcs naturals és una molt bona opció per fer excursions pel territori, descobrir nous amagatalls del país i passar el dia fora, especialment per a aquelles persones que no suporten la platja i prefereixen mil cops la muntanya que no pas el mar.

Finalmente, anar a un parc natural és un pla molt versàtil, ja que agrada tant a petits com a grans i es pot passar un dia amb la família al complet (pares, germans, tiets cosins...) però també es pot organitzar una sortida amb els amics a la natura, sobretot amb els més aventurers. Ara, només us queda preparar la carmanyola amb el dinar, una bona ampolla d'aigua, calçat còmode, la crema de solar i escollir quin parc natural de Catalunya visitaràs. Aquestes són les propostes que us fem des de La Gandula, la secció estiuenca d'ElNacional.cat

🎒 10 pobles amb encant de Catalunya que captivaran la teva ànima de viatger

1. Collserola

Comencem amb el que tenim més a prop de Barcelona, el parc natural de Collserola. Es tracta d'una opció potser poc exòtica i més aviat urbanita, però que ens anirà de luxe si tenim poques hores per sortir de la ciutat i només podem utilitzar el transport públic. Aquesta és una serra de més de 8.000 hectàrees a l'àrea metropolitana de Barcelona, plena de grans espais forestals amb una gran diversitat d'espècies. A la seva pàgina web, us proposen diferents possibilitats per treure-li tot el suc possible, amb opcions de itineraris a peu i també en bicicleta. Si ja tens Collserola molt vista, una altra opció a prop de Barcelona és el parc natural del Delta del Llobregat. 

parc natural de collserola
El parc natural de Collserola / Arxiu 

2. Aiguamolls de l'Empordà

Una de les zones preferides dels catalans per anar a estiuejar, els que no tenen la sort de viure-hi tot l'any, és l'Empordà. A aquesta àrea trobem un dels parcs naturals més espectaculars de Catalunya, els Aiguamolls de l'Empordà. En ells, els més petits podran veure de molt a prop unes enormes cigonyes, que només són una de les més de 300 espècies d'ocells del parc. Per tant, és el lloc ideal pels fanàtics de l'ornitologia. 

3. Delta de l'Ebre 

En canvi, aquells que es troben al sud del país, que també són molts, gaudeixen d'altres propostes a prop de casa. La més coneguda és el delta de l'Ebre, la zona marjalenca més important de tot el país i un dels llocs, perquè no dir-ho, més fotografiats de tot el territori. En aquest parc natural tot gira al voltant de la desembocadura del riu: llacunes, platges, illes, arrossars... tot un espectacle en una extensió de 320 km². 

delta de l'ebre
Parc Natural del Delta de l'Ebre / Gencat

4. Montserrat

Que hi ha més català que pujar fins a Montserrat? Tot i que és més coneguda per la seva església, poca gent sap que l'entorn de la muntanya més icònica de Catalunya també és un parc natural. Aquesta zona tan simbòlica destaca per la seva pedra, però també manté molta flora (a destacar els alzinars) i fauna. Això fa que en algunes parts de la muntanya, on es poden fer diferents rutes després de visitar l'abadia, gairebé no s'hi pugui passar per la densitat del bosc. 

parc natural de la muntanya de montserrat
Parc natural de la muntanya de Montserrat / Gencat

5. Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Si ja has anat a Montserrat i et fa mandra repetir, un parc natural per tu és el de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Aquest massís es troba al nord de Terrassa i és conegut pel gran nombre de possibilitats que ofereix: itineraris senyalitzats, visites guiades, exposicions... de tot una mica perquè pugueu triar (a la seva pàgina web teniu tota la informació) el que més us cridi l'atenció d'aquest parc natural de Catalunya. En ell, si us fa mandra preparar-vos la carmanyola no tindreu gaires problemes, ja que també compta amb els seus restaurants.  

Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac / Gencat

6. Cap de Creus

És el punt més meridional de la península Ibèrica i per això se'l coneix com el "primer sol" de l'Estat, encara que no és del tot veritat perquè a on primer es veu sortir el Sol és a Menorca, i un dels preferits pels turistes d'arreu. Però no per això el parc natural del Cap de Creus, on hi ha un important flux d'aus migratòries, ha perdut el seu encant. Aquesta zona engloba els municipis del Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Cadaqués, Palau-saverdera, Pau. Roses i Vilajuïga. El seu paisatge reflecteix el pas persistent del vent de tramuntana, amb uns penya-segats erosionats, que formen part de la bellesa. 

Cap de Creus (1)
Parc Natural del Cap de Creus / Gencat

7. Zona Volcànica de la Garrotxa

La veritat és que és un parc natural més visitat a la tardor, pel bonic color marró que agafen les fulles dels arbres, que no pas a l'estiu. I per això mateix, el parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa és una bona opció per visitar aquest agost. En total, hi ha una quarantena de cons volcànics, deu cràters i colades de lava, és un paisatge realment únic a Catalunya. Aquesta àrea abasta 11 municipis i fins a 28 reserves naturals i es tracta d'una bona opció per anar amb família. La seva zona més coneguda és la Fageda d'en Jordà, però en cap cas és l'únic que paga la pena de visitar.

zona volcàncica de la garrotxa
Parc natural Zona Volcànica de la Garrotxa / Turisme Garrotxa 

8. Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Pels qui han fugit de la calor que enguany no ens deixa dormir a molts punts de Catalunya i s'han instal·lat pels poblets dels Pirineus, la millor opció és el parc nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici, on hi ha cims de més de 3.000 metres. Tot i que molt lluny del mar, l'aigua hi és ben present: estanys, rierols i salts d'aigua. Es tracta d'un paisatge únic no només al país sinó arreu del sud d'Europa, parc nacional des de l'any 1955 que no es pot deixar de visitar. 

aiguestortes i estany de sant maurici
Parc Natural d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici / Gencat

Com podeu veure, hi ha parcs naturals a Catalunya per triar i remenar, i, el que és més important, per tots els gustos: mar, muntanya, interior, a prop de Barcelona, als Pirineus... el nostre país ofereix tota mena de possibilitats per fer activitats a l'aire lliure, només has d'escollir la que t'agradi més!

Si aquest article t'ha insuflat aire aventurer, a la Gandula trobaràs altres articles que us recomanen, per exemple, parcs d'aventura per a tota la família, o, si tens ganes de practicar el nudisme, les millors platges nudistes de Catalunya.