Avui dia fem milers de fotos d'absolutament tot, del menjar, dels paisatges, de la gent, de les mascotes i, sobretot, de nosaltres mateixos. Bona part de totes aquestes fotos es queda indefinidament a la galeria del mòbil, o almenys fins que la capacitat d'emmagatzematge del dispositiu ho permet. Però moltes altres estan fetes amb l'únic propòsit de lluir-les a les històries d'Instagram davant els nostres seguidors. Tanmateix, és possible que la forma com compartim aquestes instantànies en l'aparador de 24 hores de durada d'Instagram, en comptes de fer-les destacar, les espatlli. Per això, a la Gandula d'El Nacional.cat et portem 5 consells de la Generació Z per millorar les teves històries d'Instagram aquest estiu.

💘 Descobreix els cinc llenguatges de l'amor i enforteix la teva relació de parella


✈️ 5 destins de viatge ideals per als amants de l'adrenalina
 

1. Fes les fotos en vertical

Les càmeres fotogràfiques estan dissenyades per fer les fotografies en horitzontal, i tradicionalment, les hem fet en aquest sentit, ja que la nostra visió en el dia a dia és apaïsada, i no pas vertical. D'altra banda, abans que arribessin les televisions de pantalla plana, la relació d'aspecte més utilitzada era la 4:3, que és més aviat quadrada. Amb l'arribada de les noves pantalles es va passar al format panoràmic 16:9. I què té a veure això amb les històries d'Instagram?

Anem per pams. Primer de tot, és preferible fer fotos amb la càmera del mòbil en comptes de fer-les directament a través d'Instagram. Així tindran més qualitat i a més, podrem fer-ne unes quantes seguides per triar després la que més ens agradi. El problema és que la majoria de càmeres dels mòbils tenen configurat per defecte la relació d'aspecte 4:3 per defecte. Això fa que, en el moment de pujar la imatge a Instagram, aquesta no ocupi tota la pantalla i deixi franges buides amunt i avall. Una opció és ampliar la fotografia perquè ompli tot l'espai, però correm el risc de tallar un detall important de la instantània. Per això, l'alternativa és canviar la configuració del telèfon i triar el format 16:9.

D'altra banda, les històries d'Instagram obliguen a fer fotos verticals. Ningú ens impedeix col·locar una fotografia en horitzontal, però quedarà massa petita i els teus seguidors centennials es voldran arrancar els ulls. En cas que, per exemple, vulguem mostrar un ampli paisatge que no es pot copsar en un format vertical, el mal menor és girar la fotografia i fer que ompli la pantalla de forma horitzontal, fet que obligarà a qui la miri a girar el mòbil o el cap. Una altra opció, però, és fer servir el zoom 0,5 de la càmera, que permetrà copsar més espai a la fotografia tot i mantenir-la en vertical. 

2. No facis servir filtres 

Els filtres d'Instagram estaven molt bé l'any 2013, però una dècada després, fer servir el filtre 'Valencia' per donar-li un efecte més càlid a la història és gairebé una infàmia. Si trobes que la foto està apagada o vols modificar-ne algun aspecte, el més fàcil és que l'editis amb les eines que t'ofereix el mateix mòbil, o, si ho prefereixes amb una app d'edició d'imatge. Així podràs editar la brillantor, la saturació, la calidesa, corregir algun defecte o fer el retall que més t'agradi. Fins i tot hi ha apps que permeten modificar el cel de forma realista i afegir-hi núvols o simular una posta de sol. Quan et convenci la fotografia final, la podràs pujar a la història directament.

I en cas que vulguis experimentar amb filtres, pots explorar-ne alguns de nous creats per usuaris de la plataforma. Per fer-ho, has d'anar a la càmera de l'app i lliscar fins a l'últim cercle de la dreta, on trobaràs una lupa que et permetrà explorar nous filtres. Els que t'agradin els podràs guardar i després afegir-los a una fotografia. Només hauràs de seleccionar la foto i clicar sobre el botó a dalt a la dreta que té una icona amb tres brillants. 

3. Sigues minimalista

Per penjar imatges a Instagram no cal ser un expert amb la càmera, ja que al final és més aviat una qüestió de màrqueting i, en aquest sentit, cal saber adaptar-se a les tendències. Si anys enrere era habitual un cert barroquisme a les històries, afegint-hi etiquetes amb la temperatura, l'hora, una frase i una emoticona —tot a l'hora— ara, la tendència és minimalista i és preferible no afegir cap d'aquests adhesius. Tanmateix, la ubicació i les emoticones són una excepció i encara tenen un ús bastant estès, però amb algunes condicions. Aquests adhesius han de ser petits i s'han de situar en un lloc que no embruti la imatge. La idea és aportar informació o emoció sense que interfereixi amb la foto. 

4. Amaga les mencions d'usuaris

Seguint la línia minimalista, és preferible amagar hashtags i mencions d'usuaris. Per fer-ho només cal arrossegar-les fora del marge de la fotografia, de manera que quedaran en un espai no visible als usuaris, però seguirà estant actiu l'enllaç que permetrà a les persones etiquetades repenjar la història. Quan afegim una cançó, succeeix alguna cosa similar. Instagram permet mostrar una miniatura de l'àlbum de l'artista o la lletra. Si la intenció és específicament mostrar la cançó, és lògic que deixem la lletra o la miniatura visibles, però si la idea és que acompanyi una imatge, té més sentit que amaguem el petit cartell amb el títol del tema musical i simplement deixem que soni. 

5. Tria bé la tipografia

Per últim, si escrivim un petit text o una paraula per acompanyar la imatge, és important escollir bé la tipografia. Si preguntes a algú de la Generació Z, et respondrà que només hi ha una tipografia bona a Instagram, l'última de totes entre les opcions de la plataforma. Es tracta d'una amb serif, clàssica i senzilla, però molt més estilitzada i polida que les altres ofereix l'app. Si t'avorreixes i vols variar la lletra amb la qual escrius a les històries, només et demanem que fugis de la que s'assembla a la comic sans (sisena en les opcions de l'app) i que, sobretot, no barregis diferents tipus de lletres en una mateixa història. 

Finalment, una forma de donar més harmonia és canviant el color del text amb una tonalitat present a la foto. És a dir, si per exemple fotografiem un bosc on el verd és molt present, podem escriure de color verd. La forma ideal és utilitzar la icona del tinter per escollir un color que estigui present a la fotografia en comptes de fer servir els colors predeterminats d'Instagram.  

Aquests consells no pretenen ser cap mena de cotilla per a la llibertat artística a les històries d'Instagram, tan sols una guia de quines són actualment les tendències a la plataforma.