El Dia de Tots Sants 2023, familiars i amics visitem els nostres éssers estimats morts al cementiri. Una de les tradicions més arrelades, no només al nostre país, sinó també a altres territoris europeus i globals, és la de portar flors per commemorar aquelles persones que ja no són amb nosaltres, recordant-les com a part d'aquesta festivitat. Però no totes les flors signifiquen el mateix ni són aptes per a dur a la tomba o nínxol dels difunts. Aquestes, de fet, són les millors flors per portar al cementiri el Dia de Tots Sants.

🎃 Històries de Halloween 2023: 50 relats curts… Que potser et provoquen un malson!
 

Quines flors porto al cementiri per Tots Sants?

Les flors més venudes per Tots Sants són els crisantems, segons l'empresa líder a Catalunya, Flors Navarro, encara que clavells i roses es mantenen, en segon lloc, com a les més demanades.

A banda de les flors naturals més tradicionals, també hi ha una alta demanda d'arranjaments artificials —amb xifres similars a la de naturals—, amb flors de tela en què predominen els colors blancs i taronges, deixant el lila com el color amb menys èxit. També comencen a demanar-se arranjaments més moderns, amb colors pastels o suaus de major harmonia, encara que continuen venent-se els més clàssics, com jardineres i corones.

D'altra part, des de Verdecora, important empresa de plantes i floristeria, recomanen tenir en compte el tipus de tomba que visitarem a l'hora d'escollir les flors: panteons, tombes a terra, columbaris o nínxols requereixen diferents classes d'arranjaments, segons explica la florista Maria Carmen Ros Jansana.

També ressalten que es tracta d'una de les campanyes més delicades atesa la sensibilitat de les dates, que requereixen un tracte amable i respectuós per part dels floristes, que treballen intensament els dies previs per deixar-ho tot enllestit per a la data més assenyalada del mes.

1. Crisantems

El crisantem és una flor amb una àmplia gamma de colors, dels quals en Tots Sants, destaquen els blancs i grocs, segons relaten des de Flors Navarro. És la flor de la data assenyalada per deferència, i no només al nostre país, ja que a altres països europeus com França i Itàlia, els crisantems simbolitzen la mort, mentre a la Xina, el Japó i Corea, aquestes flors en color blanc simbolitzen la lamentació i el dolor.

Fotos recurs flors dia de tots el sants crisantems i clavells / Foto: Carlos Baglietto
Els crisantems són la flor més popular per a Tots Sants / Foto: Carlos Baglietto

2. Clavells

Els clavells, que poden semblar més aviat una flor festiva, són una de les segones opcions més venudes, concretament, en color vermell, tal com expliquen des de Flors Navarro. El clavell vermell evoca admiració, mentre que un clavell rosat representa el record i els clavells blancs representen l'amor pur i la innocència.

atemptat barcelona 17 A ofrena floral clavells blancs Carlos Baglietto
Els clavells també són una de les flors més demanades per Tots Sants / Foto: Carlos Baglietto

3. Roses

Les roses, encara que s'associen més a l'amor romàntic i a un component més de parella, són una de les flors més populars per Tots Sants. Com amb els clavells i altres plantes, depenent del color, es pot treure un simbolisme concret: les roses blanques, segons la creença popular, signifiquen humilitat, innocència i puresa; les roses vermelles transmeten amor i respecte; i les rosades signifiquen amor, gràcia i estima gentil. Des de Flors Navarro asseguren que les roses vermelles i blanques són les més venudes per tradició.

Fotos recurs flors dia de tots el sants ram orses pla obert / Foto: Carlos Baglietto
Cada color de rosa significa una cosa diferent / Foto: Carlos Baglietto

4. Lliris

El lliri és la flor que s'associa més habitualment als difunts i a homenatjar els morts. Segons la tradició, aquesta flor blanca significa la innocència i la puresa, així com la majestuositat, trets que es vinculen a les ànimes un cop ja no són vives en el nostre món. No obstant això, des de Flors Navarro expliquen que és una de les flors menys comunes i venudes en aquestes dates, ja que no és època, solen vendre's arreu del maig.

lliri flor tots sants cementiri / Foto: Serafima Lazarenko
Els lliris s'associen molt a aquesta època, encara que no són els més venuts / Foto: Serafima Lazarenko

5. Gladiols

Els gladiols són estimats com a part d'un ram o arranjament de Tots Sants per la seva tija alta amb diverses flors, que incorpora cos i volum als conjunts de flors. El seu simbolisme: força de caràcter, sinceritat i integritat moral, encara que també serveixen per simbolitzar l'absència d'un ésser estimat i la tristesa de la pèrdua. Els gladiols són apreciats per la diversitat de colors que presenten, a més de poder florir tot l'any als climes més temperats.

gladiol flors tots sants cementiri / Foto: Benigno Hoyuela
Els gladiols aporten cos i color als rams de Tots Sants / Foto: Benigno Hoyuela

Les pitjors flors que pots portar al cementiri per Tots Sants

D'altra banda, les flors que mai no hauríem de regalar, atès el seu significat considerat negatiu, són les roses grogues, que representen gelosia, així com els lliris grocs, que simbolitzen la falsedat. També els clavells del mateix color es relacionen amb el menyspreu, i, per tant, és millor optar per un altre color.

Altres flors com els narcisos i hortènsies, que representen la vanitat, els lliris de taronges, que impliquen desinterès, o les roselles, que simbolitzen l'oblit, són les menys recomanables per dur al cementiri o regalar.