La Nit de Sant Joan és una celebració màgica plena de fogueres, petards i alegria. Però espera! Mentre nosaltres gaudim, els nostres peluts amics poden estar passant una mala estona amb el soroll dels petards.  Aquí et deixem alguns trucs i consells perquè el teu gos o gat no s'ho passi malament durant aquesta festivitat.

🧨  6 tradicions de la nit de Sant Joan que potser desconeixies

🎉 Esta es la mejor coca de Sant Joan de Catalunya del 2024
 

Les festivitats amb focs artificials poden ser un veritable desafiament per als nostres gossos, que poden experimentar alts nivells d'estrès i ansietat a causa del soroll. Afortunadament, hi ha un mètode efectiu i senzill que pots emprar per ajudar el teu gos a sentir-se més segur i calmat: el mètode Tellington Ttouch.

Què és el mètode Tellington Ttouch?

El mètode Tellington Ttouch, desenvolupat per l'ensinistradora Linda Tellington-Jones, consisteix a aplicar un embenat especial al voltant del cos del gos. Aquest embenat exerceix una lleugera pressió que emula l'efecte d'una abraçada o carícia, proporcionant una sensació de seguretat i tranquil·litat a l'animal.

Com aplicar el mètode Tellington Ttouch

Si vols posar en pràctica aquest mètode, només necessitaràs una banda de roba suau o una bena i una mica de traça per col·locar-la degudament.

Passos a seguir:

 • Col·locar la banda al pit, passant la banda de tela sobre el pit del teu gos.
 • Portar els extrems de la banda cap als omòplats i creuar-los en forma d'X sobre el llom.
 • Baixa els extrems de la banda i fer una altre encreuament en forma de X a la panxa.
 • Pujar els extrems de la banda per davant de les potes del darrere i nua'ls sobre el llom. Assegureu-vos que la banda estigui ferma, però no gaire atapeïda per evitar incomoditat.

Altres consells per calmar el teu gos durant la nit de Sant Joan

La Nit de Sant Joan no ha de ser una experiència traumàtica per a les teves mascotes. Amb una mica de preparació i paciència, pots ajudar a sentir-se més segures i tranquil·les. Cada animal és únic, i el que funciona per a un pot no funcionar per a un altre, però val la pena intentar-ho.

A més del mètode Tellington Ttouch, hi ha altres estratègies que pots implementar per ajudar el teu gos o gat durant els focs artificials:

 • Prepara un refugi segur. Un dels passos més importants és crear un espai segur i tranquil on la teva mascota es pugui refugiar. Aquest lloc ha d'estar allunyat de les finestres i tan insonoritzat com sigui possible. Pots fer servir una habitació interior. Col·loca un llit còmode, les seves joguines preferides i algunes mantes. També és útil tenir aigua i una mica de menjar a mà. Els gats, en particular, aprecien tenir un amagatall enlaire, com una caixa o una cistella col·locada en un prestatge.
 • Música i soroll blanc. El soroll dels petards pot ser mitigat amb altres sons que la teva mascota trobi reconfortants. La música clàssica suau o el soroll blanc poden ajudar a esmorteir els sons externs i proporcionar un ambient més relaxant. Hi ha playlists específiques en plataformes de streaming com Spotify o YouTube dissenyades per calmar les mascotes durant esdeveniments sorollosos. 
 • Mantingues la calma. Els animals són molt sensibles a les emocions dels amos. Si et mostres ansiós o nerviós, la teva mascota el pot percebre i també alterar-se. Tracta de mantenir una actitud calmada i relaxada. Parla amb la teva mascota amb veu tranquil·la i assegura't que percebi que tot està sota control.
 • Teràpies naturals. Hi ha diversos productes naturals que poden ajudar a calmar la teva mascota. Consulta amb el teu veterinari abans de fer servir aquests productes per assegurar-te que siguin segurs i adequats per a la teva mascota.
 • Jocs i distraccions. Mantenir la teva mascota ocupada pot ajudar a desviar la seva atenció del soroll exterior. Juga amb ells i assegura't que es mantinguin actius i entretinguts durant les hores més sorolloses de la nit.
 • Desensibilització al soroll. Si tens temps abans de la Nit de Sant Joan, pots treballar a desensibilitzar la teva mascota als sorolls forts. Això es fa exposant-la gradualment a sons de petards a un volum baix i recompensant-la quan es manté tranquil·la. Augmenta el volum lentament al llarg de diverses sessions fins que la teva mascota s'acostumi als sorolls forts. Aquest procés s'ha de fer amb molta paciència i mai forçant la teva mascota.
 • Mesures de seguretat. Assegureu-vos que la vostra casa estigui ben tancada i que la vostra mascota no pugui escapar si s'espanta. Els gats han d'estar sempre dins de casa durant aquestes celebracions, ja que són especialment propensos a fugir i amagar-se. Si treus a passejar el gos durant la nit, assegura't de cordar-lo bé. 
 • Consulta al veterinari. Si saps que la teva mascota té una por intensa als petards, parla amb el teu veterinari sobre possibles solucions. En alguns casos, pot ser necessari utilitzar medicació per ajudar la teva mascota a mantenir-se calmada. Mai administris medicaments sense l'orientació d'un professional.
 • Rutina diària. Mantingues la rutina diària de la teva mascota el més normal possible. Alimentar-la i treure-la a passejar en els mateixos horaris habituals pot ajudar a mantenir-la tranquil·la. Si és possible, treu-la a passejar abans que comenci el soroll dels petards perquè pugui fer les seves necessitats i gastar energia.
 • Evita la sobreprotecció. És natural voler consolar la teva mascota quan està espantada, però evitar sobreprotegir-la és important. La sobreprotecció pot reforçar el comportament de la por. En lloc d'això, intenta actuar amb normalitat i oferir-li una distracció o un lloc segur.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!