Croàcia és un país relativament petit. La seva població amb prou feines arriba als quatre milions d'habitants malgrat tenir una extensió de 56.594 quilòmetres quadrats, la més gran de les repúbliques que formaven l'antiga Iugoslàvia, per darrere de Sèrbia.

Això sí, de la mateixa manera que passa amb altres països de la regió, gran part de la seva població va emigrar del país a començaments dels anys 90. De fet, des de 1990, la població total no ha fet més que disminuir. Tant és així que es calcula una diàspora croata d'altres tants 4 milions de ciutadans. És a dir, la meitat de la població croata viu fora del país. Malgrat que encara avui resulta difícil donar amb xifres exactes.

La comunitat més nombrosa que va abandonar les seves llars es troba a Bòsnia i Hercegovina, on es calcula que hi ha uns 750.000 croats establerts al país. Un altre milió es troba en territori europeu i gairebé 1,8 milions de ciutadans de nacionalitat croata viuen a la resta del món.

Referent a la mida de la població, aquesta es considera una de les diàspores més grans del món. Però no tot va començar amb la Guerra dels Balcans: el país sempre ha estat terra d'emigrants. De fet, des dels anys 50 i fins a 1981, gairebé 1,2 milions de persones van sortir del país per no tornar. Això va significar, per llavors, més d'un terç de la població total.

L'auge del turisme i la recuperació econòmica del país estan provocant un lleu moviment de retorn de ciutadans, especialment dels més joves. L'entrada de l'euro i el fort impacte de la indústria cinematogràfica podrien ser també uns altres dos factors d'atracció perquè el país recuperi lentament part de la seva població emigrada.

Voces en Ruta: viatge a Croàcia

Què t'ha semblat aquesta curiositat de Croàcia? La coneixies? Segur que tampoc no sabies que Croàcia adoptarà l'euro a partir de l'1 de gener de 2023, pràcticament ja. Com se senten els seus ciutadans sobre això? Des de Voces en Ruta, el pòdcast nòmada que recorre Europa en autocaravana, hem preguntat a economistes del país i aquests ens han compartit visions optimistes de l'arribada de l'euro... però la gent corrent té una altra visió sobre l'assumpte. I és que la gran majoria recorda els estralls que va patir Croàcia en els anys 90, quan la inflació de preus va arribar al 1.500 %. Et convidem a descobrir més sobre aquest assumpte, i altres temes sobre Croàcia, en el nostre pòdcast dedicat a aquest tema.

Tampoc no et perdis la fotogaleria de Voces en Ruta on t'oferim les millors imatges del nostre viatge a Croàcia, incloent-hi els espectaculars paisatges que el nostre dron va aconseguir captar. Descobreix les increïbles platges de Zadar i Sibenik, els centres històrics de Split i Dubrovnik i els capvespres de les desenes de petits ports pesquers de la costa Dàlmata. Un espectacle visual de colors, paisatges i monuments centenaris.

📷 L'espectacle visual i centenari que t'espera a Croàcia, per 'Voces en Ruta'