Amb el canvi de temperatures dels últims dies, on la calor ha estat la principal protagonista, amb una important pujada de les temperatures, les primeres paneroles mutants han començat a aparèixer.

🥒 Aquesta verdura que tens per casa t'ajudarà a eliminar totes les paneroles

🌸 Com eliminar paneroles a la cuina amb aquestes plantes repel·lents
 

Les paneroles (també escarabats) són insectes amb el cos deprimit, pla, amb les ales creuades i planes sobre el dors. Tenen un cap petit, molt mòbil amb unes antenes llargues i un aparell bucal mastegador amb mandíbules robustes.

Aquest insecte acostuma a aparèixer als lavabos o a les cuines, on troba aigua i menjar. També busca llocs foscos per amagar-se i punts de calor per reproduir-se. Quan mengen regurgiten part de l'aliment digerit i defequen sobre l'aliment, podent contaminar el nostre entorn i aliments. S’ha determinat que aquestes paneroles poden ser vectors de bacteris, especialment Salmonel·la i múltiples experts alerten que cada vegada són més resistents als insecticides. 

Tipus de panerola

Es coneixen unes 4.600 espècies de paneroles, entre les quals en destaquen 3:

 • La panerola alemanya: és la més comuna i també rep el nom d'escarabat de cuina. Es distingeix per tenir un color groguenc i fa entre 13 i 15 mil·límetres. Tot i tenir ales no pot volar, encara que té una gran facilitat per enfilar-se.
   
 • La panerola oriental o negra: és de color marró gairebé negre i té ales, però tampoc pot volar. Acostuma a viure al clavegueram. És una mica més gran que la panerola alemanya.
   
 • La panerola americana o roja: és la més gran de totes i té capacitat de volar. Se la pot veure en locals on hi hagi menjar, però difícilment entra a casa.

Com prevenir l'aparició de les paneroles mutants

 • Evitar acumular escombraries: és important escombrar i desinfectar el terra per evitar que s'acumuli menjar i escombraries que puguin atraure les paneroles. 
   
 • Reparar les esquerdes de les parets: si teniu alguna esquerda a casa, és recomanable que l’arregleu, ja que les paneroles poden accedir-hi per aquí.
   
 • No deixar plats bruts de menjar: intenta netejar els plats tan ràpid com acabis de menjar, les paneroles acostumen a buscar aliments. 
   
 • Evitar la humitat: aquests insectes prefereixen llocs humits, així que intentar evitar acumular humitat podria prevenir la seva aparició.
   
 • Mantenir els aliments en envasos o llocs tancats: les paneroles solen buscar aliment, sobretot a les nits, així que és preferible tancar qualsevol recipient o envàs que contingui menjar per tal que no hi puguin accedir.

Trucs casolans per eliminar paneroles mutants de casa nostra

L'aparició de paneroles no és necessàriament a causa de falta de netedat. Són uns insectes molt hàbils per trobar aliment fins i tot en cases impol·lutes i reproduir-se a prop de fonts de calor. Aquesta és la raó per la qual es multipliquen a l'estiu. Des d'ElNacional.cat compartim amb vosaltres alguns trucs i remeis casolans per eliminar paneroles de casa. 

 • Sucre i bicarbonat: la barreja d'aquests dos ingredients és tòxica per a les paneroles, així que la seva ingesta és letal per a aquests insectes. El sucre les atrau per la seva olor i el bicarbonat és el verí que les acaba erradicant.
   
 • Plantes repel·lents: algunes plantes també són una opció per eliminar paneroles. La menta, el romaní o l'herba gatera són ideals per exterminar-les. 
   
 • Àcid bòric: si es barreja àcid bòric amb ceba i farina de blat es pot fer un insecticida casolà per erradicar aquests insectes. Un cop barrejat aquests ingredients és necessari repartir dos o tres pots sense tapa amb aquest compost per totes les zones afectades, de manera que les paneroles entrin i ingereixin el verí. L’àcid bòric es pot aconseguir fàcilment en farmàcies i supermercats.
   
 • Bòrax amb sucre en pols: aquesta barreja és molt efectiva per a utilitzar-la com a verí per a les panderoles.
   
 • Cogombres: el cogombre no sols espanta paneroles, també és molt eficaç contra tota mena de plagues: formigues, mosquits, mosques. És molt útil per protegir el teu hort d'insectes.
   
 • Terra de diatomees: aquest component és molt efectiu per eliminar les paneroles, però també és efectiu per als àcars i mosquits. Si s’utilitza en forma de planta, també ajuda a prevenir l’aparició de plagues. Aquesta terra pot comprar-se a diversos supermercats o llocs especialitzats en cultius i en molts casos no supera els 15 euros.